Την έντονη αντίδραση τους στην μετεγκατάσταση της υπηρεσίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι του τμήματος περιβάλλοντος και πρασίνου στα Χανιά.

Οι εργαζόμενοι (επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό) του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου  που υπηρετεί 20 και πλέον χρόνια στο Δήμο Χανίων αισθανόμαστε την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουμε την άποψή μας για την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση του Τμήματος στο Βαμβακόπουλο.

Το προσωπικό του Τμήματος είναι αρμόδιο για τον προγραμματισμό, την εκτέλεση και την επίβλεψη  τακτικών εργασιών πρασίνου και εκτάκτων κατόπιν αιτημάτων πολιτών που συνοπτικά αφορούν: φυτεύσεις δένδρων, φυτών, και χλοοτάπητα, κλαδέματα μέ ή χωρίς γερανό, διαμορφώσεις θάμνων, κουρέματα χλοοτάπητα, ποτίσματα με δίκτυο ή υδροφόρα, λιπάνσεις, βιολογική προστασία φυτών, βοτανίσματα, πασσαλώματα κλπ. Οι εργασίες αυτές γίνονται σε όλα τα πάρκα, τις πλατείες, τα άλση, τις νησίδες , τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τους αθλητικούς χώρους καθώς και τις δενδροστοιχίες των δημοτικών δρόμων σε ολόκληρη την έκταση του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων. Το Τμήμα διαθέτει επίσης φυτώριο – θερμοκήπιο μέσα στο Δημοτικό Κήπο για την αναπαραγωγή φυτών από μοσχεύματα τα οποία διατίθενται κατά κύριο λόγο σε σχολεία, σε άλλους φορείς του Δημοσίου αλλά σε περιορισμένες ποσότητες και σε πολίτες. Στο φυτώριο όμως επιτελείται, από τους γεωπόνους του Τμήματος σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, και ένα σπουδαίο έργο εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών. Εδώ τα παιδιά κάθε ηλικίας (από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο) έρχονται σε επαφή με τα φυτά και το χώμα, μαθαίνουν να φυτεύουν και να μεταφυτεύουν και εμπνέονται  με βιωματικό τρόπο την αγάπη και το σεβασμό για το πράσινο και το περιβάλλον. 

Πέραν της φροντίδας του πρασίνου, το προσωπικό του τμήματος ασχολείται με την εκπόνηση φυτοτεχνικών μελετών για νέους χώρους πρασίνου, τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για προμήθειες και υπηρεσίες καθώς και με θέματα περιβάλλοντος αρμοδιότητας του Δήμου όπως π.χ. το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες”. 

Το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις και τη μη πρόσληψη νέων εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 υπηρετούσαν στο Τμήμα Πρασίνου του τότε Καποδιστριακού Δήμου Χανίων (έκτασης 12.564 στρεμμάτων) 27 μόνιμοι εργατοτεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων (κηπουροί, οδηγοί, υδραυλικός) ενώ σήμερα, στον μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων (έκτασης 356.000 στρεμμάτων) , έχουν απομείνει μόνον 15 κηπουροί οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν και τις λοιπές ειδικότητες.
Με αυτό το ελάχιστο προσωπικό, γίνεται προσπάθεια να παρεμβαίνουμε σε όλη την επικράτεια του Δήμου Χανίων αλλά αναγκαστικά η συχνότητα της συντήρησης είναι μεγαλύτερη στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι και πλέον επισκέψιμοι χώροι πρασίνου και οι περισσότερες δενδροστοιχίες. 

Το Τμήμα στεγάζεται, εδώ και δεκαετίες, σε δημοτική αίθουσα μέσα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων και διαθέτει αποθήκη μηχανημάτων, εργαλείων και αναλωσίμων στην οδό Κύπρου (Reggina). Η κεντροβαρική θέση των εγκαταστάσεων του Τμήματος επιτρέπει την γρήγορη και άμεση πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των χώρων που συντηρούμε, ενώ το επιστημονικό προσωπικό μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα πολιτών ώστε να αξιολογήσει την πιθανή επικινδυνότητα και αναγκαιότητα παρέμβασης. 

Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα, της κεντροβαρικής θέσης της υπηρεσίας, θα χαθεί με την μετεγκατάσταση του Τμήματος στο Βαμβακόπουλο με κυριότερες συνέπειες:

1. Με τα υπάρχοντα μέσα (υπηρεσιακά αυτοκίνητα) και την παντελή έλλειψη οδηγών θα χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μετακίνηση του προσωπικού προς τους χώρους δουλειάς. 

2. Το επιστημονικό προσωπικό δεν θα μπορεί να εποπτεύει, να επιβλέπει και να ανταποκρίνεται σε αιτήματα πολιτών για αυτοψία, τουλάχιστον με το ρυθμό και τη συχνότητα που γίνεται σήμερα, αφού πολλές από αυτές τις μετακινήσεις γίνονται έως τώρα άμεσα με τα πόδια. Από το Βαμβακόπουλο θα απαιτείται η ύπαρξη διαθέσιμου υπηρεσιακού αυτοκινήτου για την παραμικρή μετακίνηση. Οι περιπτώσεις επικινδυνότητας λόγω δένδρων θα αντιμετωπίζονται έτσι με μεγαλύτερη καθυστέρηση.

3. Το κόστος της υπηρεσίας θα αυξηθεί με την επιπλέον κατανάλωση καυσίμων και τη συντήρηση  οχημάτων που είναι ήδη όλα πεπαλαιωμένα. 

4. Την υποβάθμιση του φυτωρίου μας στο Δημοτικό Κήπο αλλά και τη μείωση δραματικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων – ξεναγήσεων που κάνουμε στο Δημοτικό Κήπο.

5. Στο νέο κτήριο η υπηρεσία θα καταλαμβάνει μικρότερο χώρο γραφείων ενώ η στάθμευση των υπηρεσιακών οχημάτων θα γίνεται σε παρακείμενη αλάνα μπροστά από νηπιαγωγείο η πρόσβαση στην οποία γίνεται αποκλειστικά από αδιέξοδο δρόμο πλάτους 2,5 μέτρων περίπου με αποτέλεσμα δύο φορές την ημέρα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

6. Για την φορτοεκφόρτωση των μηχανημάτων και εργαλείων (καθημερινά πρωί – μεσημέρι) τα υπηρεσιακά οχήματα θα σταθμεύουν υποχρεωτικά επάνω στο πεζοδρόμιο μπροστά στο κτήριο οπότε και θα δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος τόσο για το προσωπικό μας όσο και για πεζούς και οχήματα.

Σαν εργαζόμενοι αισθανόμαστε ότι η απόφαση για την μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, που λήφθηκε χωρίς καμία συνεργασία και διαβούλευση με εμάς, θα επιβαρύνει την καθημερινότητά μας, θα αποδυναμώσει το έργο μας και θα μειώσει σημαντικά την αποδοτικότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στην πόλη μας. Παράλληλα μας προβληματίζει η βιασύνη και η έλλειψη σχεδιασμού με την οποία επιχειρείται η μετεγκατάσταση – είναι χαρακτηριστικό ότι αποφασίστηκε να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι 29 Σεπτεμβρίου ενώ στο κτήριο δεν υπάρχει ακόμα ούτε ρεύμα ούτε τηλέφωνο. Δυστυχώς δεν βλέπουμε ποια μέγιστη ωφέλεια μπορεί να προκύψει από αυτή την ενέργεια, αφού ο Δήμος δεν θα εξοικονομήσει πόρους από ενοίκια -το αντίθετο μάλιστα θα επιβαρυνθεί οικονομικά- ενώ θα προκαλέσει νέα προβλήματα και δυσλειτουργίες. Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινωφελείς σκοποί που σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας μας  μπορούν να βρουν στέγη σε κατάλληλο κτήριο του Δήμου ή του Δημοσίου χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβάθμιση μιας κατεξοχήν κοινωφελούς υπηρεσίας όπως αυτής του πρασίνου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το Τμήμα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθει σε όλες τις αναγκαίες εργασίες και σε όλους τους χώρους αρμοδιότητάς του. Η έλλειψη επαρκούς συντήρησης των χώρων πρασίνου έχει συνέπεια όχι μόνον την άσχημη εικόνα τους αλλά μακροπρόθεσμα την υποβάθμιση και την καταστροφή τους (ασθένειες, ξηράνσεις κλπ), τη μη ορθή λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής των πολιτών ενώ θα χαθεί και το αρχικό κεφάλαιο που δαπανήθηκε για τη δημιουργία τους. 

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, ότι δεν θα υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση και με λογική και ευαισθησία, θα βρεθούν λύσεις ώστε μια υπηρεσία που εργάζεται κατ’ εξοχήν στο πεδίο και όχι στο γραφείο να παραμείνει στη κεντροβαρική, ιστορική έδρα της μέσα στον Κήπο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
ΓΚΑΤΖΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΥΔΟΥ ΖΩΗ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΡΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΛΕΚΟΣ
ΚΑΡΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΟΚΟΤΣΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ
ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΡΙΑΝΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΚΑΣΤΡΗΣΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΑΪΤΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ 
ΤΣΙΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΙΩΤΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook