Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, επαναφέρει το θέμα της άμεσης θεσμοθέτησης του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.  

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογ/σμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα είναι απαίτηση των επιχειρηματιών αλλά κυρίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να διενεργούνται πληρωμές εργαζομένων, φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προμηθευτών κλπ.

Στα χρόνια της κρίσης το βάρος των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και όσες έχουν απομείνει παλεύουν να κρατηθούν «ζωντανές». Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτεία οφείλει, πέρα από τις κατασχέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά (500.000 το πρώτο τετράμηνο του 2016) και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, να θεσμοθετήσει άμεσα έναν ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους.

Μέσω του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, θα πραγματοποιείται η διαχείριση:

α) εσόδων από συναλλαγές μέσω POS ή μέσω  ηλεκτρονικών συναλλαγών,

β) καταβολής αμοιβών των εργαζομένων,

γ) κατάθεσης  των ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμής των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο (Φόροι, τέλη,  ρυθμίσεις δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, ΦΠΑ κλπ),

δ) πληρωμή λειτουργικών, ενοικίων, ΔΕΚΟ κλπ,

ε) προμηθευτών – συνεργατών  κλπ,

στ) οικογενειακές δαπάνες και επενδυτικό αποθεματικό.

Το ύψος του ποσού του Ακατάσχετου Λογαριασμού θα προσδιορίζεται ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών,  τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και άλλα κριτήρια και  προϋποθέσεις που καθορίζονται με Κ.Υ.Α.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και το Οικονομικό Επιμελητήριο τμήμα ανατολικής Κρήτης με κοινό υπόμνημα τους, το οποίο σας διαβίβασα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αναφορά, ζητούν άμεσα την υιοθέτηση της πρότασης τους για την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογ/σμού για τις επιχειρήσεις.

Επειδή κατά τη συζήτηση της υπ.αριθμ. 1198/30-08-2016 σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02-09-2016, ο αναπλ.Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για την θεσμοθέτηση του.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Προτίθεστε τελικά και με ποιο χρονοδιάγραμμα να θεσμοθετήσετε τον ειδικό ακατάσχετο λογ/σμό για όλες τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία τους;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook