Εξαντλημένος από την ασιτία, την αναιμία, τις ασθένειες είναι ένας σκύλος που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες από κάτοικο του Μυλοπόταμου Ρεθύμνου να κείτεται πεταμένος και εγκλωβισμένος σε έναν αγωγό όμβριων υδάτων σε βάθος δύο μέτρων κοντά στο χωριό Πασαλίτες.

Ο άνδρας που βρήκε τυχαία το σκυλί επί δύο μέρες επικοινωνούσε διαρκώς με το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος Μυλοποτάμου ζητώντας βοήθεια για να σωθεί το σκυλί και καθώς δεν έβλεπε καμιά ανταπόκριση από τους ένστολους και τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα περνούσαν κάλεσε σήμερα το πρωί τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ζητώντας βοήθεια.

Οι εθελοντές του φιλοζωικού φορέα ενημέρωσαν την Νατάσα Μπομπολάκη, που είναι πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, η οποία κάλεσε λίγο μετά τις 10:00 το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος και άκουσε τους αστυνομικούς να ισχυρίζονται ότι πήγαν χθες και δεν βρήκαν το σκυλί στο σημείο που τους είχε υποδείξει ο άνδρας, ο οποίος αρχικά το εντόπισε.

Η επιμονή της κας Μπομπολάκη, που ενημέρωσε και τον Γιώργο Αστρινό πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Ρεθύμνου «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», είχε τελικά αποτέλεσμα καθώς από τις 10:00 το πρωί λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ένας πυροσβέστης που κλήθηκε από την Αστυνομία έβγαλε το ζώο ζωντανό από τον αγωγό, που ήταν εγκλωβισμένος στο σημείο της επαρχιακής οδού από Πέραμα προς Χουμέρι στην διασταύρωση προς Πασαλίτες.

Το σκυλί μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος από τον κ. Αστρινό που διένυσε 80 χιλιόμετρα από και προς το Ρέθυμνο για να βοηθήσει στην διάσωση του. Έτσι το ζώο με το σχοινί γύρω από το λαιμό του – απόδειξη ότι δεν ήταν αδέσποτο – μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Γιώργου Αντωνακάκη.  Ο κτηνίατρος διαπίστωσε όχι μόνο ότι αυτό το πλάσμα είναι πετσί και κόκκαλο αλλά ότι πάσχει από λεϊσμανίωση κάτι μάλιστα που μαρτυρούσε η κλινική του εικόνα όπως επίσης και το πύον στα μάτια, οι εκτεταμένες πληγές στο δέρμα του κ.ά.

Ο κτηνίατρος για να το σώσει, αφού είναι εξαιρετικά άρρωστο και για μέρες εγκλωβισμένο στο φρεάτιο απορροής υδάτων, του έβαλε ορό, του έδωσε αντιβίωση ενώ του έκανε και δυναμωτικές ενέσεις και στη συνέχεια ο κ. Αστρινός το πήρε στο σπίτι του για να το φροντίσει.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σκυλί – όπως διηγήθηκε ο ίδιος ο Θεοφάνης Καταπόδης που είναι διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος στον κ. Αστρινό – με το που το έβγαλαν από το φρεάτιο ξέφυγε για λίγο από τα χέρια των διασωστών του και με όσες δυνάμεις του είχαν μείνει έτρεξε σ’ ένα σπίτι που ήταν εκεί κοντά.

Οι αστυνομικοί που πήγαν να το μαζέψουν διαπίστωσαν ότι στην αυλή τους σπιτιού ήταν δεμένο το ίδιο ακριβώς σχοινί που έσερνε το σκυλί από το λαιμό του και αυτό είναι τουλάχιστον απόδειξη ότι αυτό το πλάσμα δεν ήταν αδέσποτο και είτε εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη του, που το είχε δεμένο και άρρωστο, είτε το πέταξε εκεί στον αγωγό έτσι εξαντλημένο για να το σκοτώσει η πείνα η δίψα και οι ασθένειες.

Η κα Μπομπολάκη που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι χρειάστηκε να καλέσει πολλές φορές τους αστυνομικούς ώστε το σκυλί αρχικά να εντοπιστεί, ενώ ζήτησε ακόμα και την παρέμβαση ανώτερου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη ώστε το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος να ξεκινήσει αμέσως τις έρευνες από το σπίτι στο οποίο κατέφυγε το σκυλί και εκεί βρέθηκε το υπόλοιπο κομμάτι του σχοινιού με το οποίο ο δυνάστης και βασανιστής του πιθανότατα το είχε δεμένο.

«Το γεγονός ότι ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος ζητούσε επιμόνως την κτηνιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση του σκυλιού – λες και δεν είναι οφθαλμοφανές το χάλι του σκυλιού – ώστε να διαπιστώσει και γραπτώς πόσος χρόνος χρειάστηκε για να καταντήσει έτσι αυτό το πλάσμα, δείχνει τουλάχιστον ότι οι αστυνομικοί αντί να αναζητήσουν αμέσως αυτόν στον οποίο ανήκε το ζώο, απλά έχαναν χρόνο» μας επισήμανε η κα Μπομπολάκη η οποία τόνισε πως «δυστυχώς πολλές φορές χρειάζεται πίεση από τους ανώτερους της ΕΛ.ΑΣ. ώστε οι αστυνομικοί υπάλληλοι να κάνουν το αυτονόητο και ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των ζώων και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό και διόλου ελπιδοφόρο».

zoosos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook