Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου άσκησε χθες ισχυρές πιέσεις στο δολάριο, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν απώλειες στις διεθνείς αγορές. Εάν οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο δανεισμού, που είναι σήμερα 14,3 τρισ. δολ. μέχρι τις 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι αυτό θα είναι ένα «επικίνδυνο και ανεύθυνο αποτέλεσμα», χωρίς να αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό άμεσα.

Η εξασθένηση του δολαρίου οδήγησε σε άνοδο την τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε κοντά στο προχθεσινό ιστορικό της ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια που τους προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο. Το δολάριο κατέγραψε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, σε 0,7997 φράγκο, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου έναντι του γεν, στα 77,88 γεν, πλησιάζοντας το αρνητικό ρεκόρ των 76,25 γεν, το οποίο κατέγραψε το Μάρτιο.

Στη Wall Street, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,51%, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε οριακή άνοδο, κατά 0,04%. Ο Dow δέχθηκε πιέσεις από την πτώση στην τιμή της μετοχής της 3M καθώς και της United Parcel Service. Στο βιομηχανικό κλάδο σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες, με το σχετικό δείκτη S&P να υποχωρεί κατά 1,7%.

Τη δυσφορία από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν εν μέρει τα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που αυξήθηκε σημαντικά τον Ιούλιο. Στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων μειώθηκε στο 2,96%.

Και στην Ευρώπη υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών, δεχόμενες πιέσεις από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, τους φόβους για εξάπλωση της κρίσης χρέους μετά την αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, και τις ανησυχίες από το αδιέξοδο στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση κατά 0,3%, στις 1.101,55 μονάδες. Η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας UBS υποχώρησε κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση από την τράπεζα αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο ασθενέστερων του αναμενόμενου. Μεγάλη πτώση σημείωσε και η μετοχή του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου BP, του οποίου τα αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο ήταν επίσης κατώτερα των προσδοκιών.

Η τιμή των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων μειώθηκε, λόγω των ανησυχιών για εξάπλωση των προβλημάτων χρέους από την Ευρωπεριφέρεια και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως αποτυπώνονται από το δείκτη MSCI, ενισχύθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι τιμές των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκαν κατά 0,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent των συμβολαίων Σεπτεμβρίου ανήλθε έως τα 119,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού των συμβολαίων Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε έως τα 100,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Ημερησία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook