Η Ένωση Γονέων Δ. Χανίων  στα πλαίσια της  ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία  της, με μοναδικό σκοπό  «Το καλό του μαθητή>»,υποδέχθηκε  από   29/9/-4/10/2016  8μελή αντιπροσωπεία της αδερφοποιημένης Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης κ Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας που απαρτίζονταν από  τους: Πέτρο Κουλέρμο- Πρόεδρο,  Σταύρο Κόκκινο- Αντιπρόεδρο, Χρυστάλλα Δανιήλ- Γραμματέα, Μαρία Σταύρου- Ταμία και τα μέλη του Δ.Σ, Ειρήνη Γεωργίου, Έλενα Οδυσσέως,  Χρίστο Μαλαματένιο και Αρέστεια Ασπριδου .

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Με βάση το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν: 

1)Επισκέψεις σε  11  σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης ως εξής:
 Γυμνάσιο και Λύκειο Σούδας, Γυμνάσιο και Λύκειο Βουκολιών, Γυμνάσιο και Λύκειο Αλικιανού, Γυμνάσιο Πλατανιά, 1ο Γυμνάσιο Χανίων, 2ο Γυμνάσιο Χανίων,2ο Λύκειο Χανίων, 1ο ΕΠΑΛ Χανίων.
Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων όσο αφορά τα δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος στις δυο χώρες, κτιριακές υποδομές, λειτουργία των γονεικών οργάνων, συνεργασία σε επίπεδο σχολικής κοινότητας. Διαφορές και ομοιότητες και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές.
Από τις επισκέψεις στα σχολεία προέκυψαν προτάσεις επιθυμίας αδελφοποίησης από 4 σχολεία. Τα σχολεία στη συνέχεια εφ όσον το επιθυμούν θα προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες.
2)Επισκέψεις σε Θεσμικούς  Φορείς 
Αντιπερειφερειάρχη Χανίων κ. Α. Βουλγαράκη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Π. Σημαντηρά- κη, Δήμαρχο Χανίων κ. Τ. Βάμβουκα, Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γ. Ξανθουδάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα Ε. Αλιφιεράκη  και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Χανίων κα Β. Περράκη,
Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας Πλατανιά κ. Γ. Καλαιτζάκη .
Οι συναντήσεις  με τους άνωθεν φορείς, των οποίων ζητήσαμε και είχαμε τη συνεργασία σε αυτή την επίσκεψη, εμπεριέχει την πεποίθησή μας ότι γνωρίζοντας την προσπάθεια και το έργο των γονέων αλλά και τις αντιστοιχίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες, γίνονται κοινωνοί του ουσιαστικού ρόλου που μπορούν να επιτελέσουν οι γονείς ως συνομιλητές στα θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής κοινότητας.
 3)Συνάντηση με το Δ/ντη Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Στ. Ζερβάκη
Καταθέσαμε  τις προτάσεις μας που προέκυψαν από την ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ των Δ.Σ της Ένωσης Γονέων Χανίων κ της Ομοσπονδίας Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/10/2016 και συνοψίζονται στα κάτωθι.
Α)Η  κοινή διαπίστωση ότι η εκπαίδευση όπως παρέχεται και στις δυο χώρες είναι εξετασιοκεντρική, στερεί τη δυνατότητα να ζήσουν τα παιδιά της εφηβεία τους όπως δικαιούνται, τροφοδοτεί την παραπαιδεία και θα πιέσουμε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχουν οι μαθητές το δικαίωμα να μεγαλώνουν όμορφα και να γίνονται σωστοί πολίτες.
Β)Κατάθεση προτάσεων στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης αντίστοιχα,  για συμπόρευση προγραμμάτων στα σχολεία και δράσεις των Συλλόγων Γονέων στοχευμένα  σε ένα θέμα, στη διάρκεια ενός σχολικού έτους.
Από την Ένωση Γονέων Χανίων προτάθηκε για το τρέχον έτος να αφορά τα τροχαία και το αλκοόλ.
Γ)Με αφετηρία ,την πρόταση  του Δήμου Πλατανιά προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Κύπρου, που αφορά την επίσκεψη περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων της σε αξιόλογα και μοναδικά σημεία του Δήμου, η οποία προωθήθηκε στους Επιθεωρητές Βιολογίας Κύπρου όπου και προτάθηκε, απαντήθηκε ότι μπορεί να προγραμματιστεί με τη δημιουργία ομάδων Δ.Δ.Κ στα σχολεία της Λευκωσίας.
Δ) Η τοπική ιστορία και η ιστορία των σχολείων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πεδίο ενεργειών και δράσεων σχολείων και γονέων.
Ε)Πρόταση για τα ΕΠΑΛ και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σε σχέση με την πρακτική εκπαίδευση και την απόκτηση εργασιακής εμπειρία στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 
ΣΤ)Συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της Ειδικής Αγωγής και πως αντιμετωπίζεται στα σχολεία  και πως εφαρμόζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα συστήματα των δυο χωρών. 
Ζ)Έγινε παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης που έχει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμόυ και του Υπουργείου Παιδείας Ελλάδος και έχει αγκαλιαστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.  
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Ζερβάκης ανακοίνωσε τη πραγματοποίηση Συνεδρίου που θα αφορά Τεχνική και Ειδική Εκπαίδευση και θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και ζήτησε τη συνεργασία των Ομοσπονδιών.
Ευχαριστούμε  τους
Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, προέδρους και μέλη συλλόγων γονέων  των σχολείων που επισκεφθήκαμε, για την εξαιρετική ενημέρωση και φιλοξενία τους καθώς και τους:
Αρχιπλοίαρχο Π. Χατζάκη Π.Ν Διοικητή Ναυστάθμου Κρήτης 
κ. Κώστα Ψαράκη αρχαιολόγο για την ξενάγηση των επισκεπτών μας στην Παλια Πόλη 
κ. Σταύρο. Πολέντα για  την παρουσίαση  του Πάρκου Τροχαίων Ατυχημάτων <Χρήστος Πολέντας>
κ. Πέτρο Μαρινάκη για την περιήγηση στους κήπους του Βοτανικού Πάρκου
κ.Ματθαίο Φραντζεσκάκη Διευθυντή  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της εκπαιδευτικής δράσης  CINE Μαθήματα. 
Καθώς και του χορηγούς μας    ,Ιστορικό καφέ<ΚΗΠΟΣ>,    Ταβέρνα <Νέος Ομαλός>
Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης,        Ζαχαροπλαστείο <ΣELECT>.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook