Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφτηκαν σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, ο Νεοζηλανδός Julian Arahanga και ο Τσέχος Michael Havas, σκηνοθέτες και παραγωγοί ενός ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Κρήτης και για τις σχέσεις μεταξύ των Κρητικών και των Νεοζηλανδών Μαορί, προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη όσο αφορά στην Κρήτη και την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Οι σκηνοθέτες ήρθαν στο νησί από την Πράγα, την περασμένη Τετάρτη, μαζί με τεχνικό προσωπικό, ώστε να κάνουν γυρίσματα σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση Μαορί στη Νέα Ζηλαδία, με θέμα το Τάγμα των Μαορί στην Κρήτη, το 1941-1945. Το τωρινό τηλεοπτικό τους έργο βασίζεται σε μία ταινία που είχε σκηνοθετηθεί το 1975 από τον Michael Havas, με τίτλο Once upon an Island, η οποία διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των Νεοζηλανδών στρατιωτών και των κατοίκων του νησιού μας. Ο Michael Havas κατέγραψε την τραγωδία των Νεοζηλαδών Μαορί που έφτασαν στο νησί και πολέμησαν εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας για την Δημοκρατία, στην χώρα που υπήρξε λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Η πρώτη αυτή ταινία οδήγησε τον Michael Havas στη δημιουργία μίας δεύτερης, το 1977, με τίτλο The Sons οf Tu Mata Uenga, η οποία έχει ως αντικείμενο το επίσημο προσκηνηματικό ταξίδι του 28ου Τάγματος των Μαορί στα πεδία της μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα την συνάντησή τους με Γερμανό αξιωματικό, σε τελετή στο Μάλεμε. Δεν πρόκειται απλά για μία ταινία που αφηγείται την στρατιωτική ιστορία του Τάγματος των Μαορί, αλλά και για μία προσπάθεια να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι μύθοι και ο ρόλος που μπορεί να παίξει μια ταινία στη διατήρηση της Μνήμης. Πριν από 40 χρόνια, ο Μichael Havas κατάφερε να καταγράψει με την κάμερά του τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της Μάχης. Σήμερα θα καταγράψει τα παιδιά τους και τις ιστορίες που τους διηγήθηκαν οι γονείς τους.

Η ταινία χρηματοδοτείται από τον κρατικό οργανισμό της Νέας Ζηλανδίας «NZ ON AIR», και αποτελεί επίσημο πολιτιστικό πρότζεκτ για την τηλεόραση Μαορί, το οποίο θα προβληθεί στη Νέα Ζηλανδία, την ημέρα Μνήμης του Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC Day), που εορτάζεται στις 25 Απριλίου. 

Μετά την συνέντευξη, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους σκηνοθέτες και το συνεργείο τους για το ενδιαφέρον και την προσπάθειά τους να καταγράψουν την Ιστορία και τους κοινούς αγώνες των λαών της Κρήτης και της Νέας Ζηλανδίας, δωρίζοντάς τους το βιβλίο Ιστορία της Κρήτης του καθ. Θεοχάρη Δετοράκη, σε αγγλική μετάφραση. Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την επιθυμία να κάνει το ντοκιμαντέρ την ελληνική του πρεμιέρα, στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για τη 76η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τον Μάη του 2017, επιθυμία που έγινε δεκτή με χαρά από τους συντελεστές. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook