Οι περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί, είναι πάμπολλες, καθημερινές και τις γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά τις βιώνουν οι ασθενείς.

Δυο από αυτά τα δεκάδες περιστατικά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη ξέρουμε. 

Αεροδιακομιδή λόγω έλλειψη κρεβατιού στη ΜΕΘ

Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρό σε τροχαίο ατύχημα στη Ρόδο. Άμεσα εκεί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Τα τραύματα που έφερε ήταν τέτοια που απαιτούσαν εντατική νοσοκομειακή φροντίδα. Όμως, ο τραυματίας ήταν αρκετά άτυχος καθώς δεν φτάνει που παλεύει με τα τραύματά του, δεν είχε και κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρόδου για να νοσηλευτεί.

Έτσι λόγω έλλειψης κρεβατιού στη μονάδα της Ρόδου, χρειάστηκε να στηθεί αεροδιακομιδή του ασθενούς στην Κρήτη. Διασωληνομένος ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νησί προκειμένου να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Έφερε με ταξί την ασθενή μητέρα της από Κάντανο στο νοσοκομείο Χανίων

Μια ηλικιωμένη γυναίκα αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία της στην Παλαιόχωρα. Συγκεκριμένα αντιμετώπισε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής έτσι η κόρη της αμέσως την πήγε στο Κέντρο Υγείας Καντάνου. Εκεί είπαν στην γυναίκα ότι η μητέρα της πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις και ιατρική φροντίδα. Όταν η κόρη συμφώνησε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς της μητέρας της με ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας καθώς αυτό χρησιμοποιείται μόνο για επείγοντα περιστατικά.

Έτσι η γυναίκα αναγκάστηκε να πάρει ταξί από Κάντανο για το Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να παράσχει στη μητέρα της τη νοσοκομειακή φροντίδα που χρειαζόταν.

Αυτά μπροστά σε άλλα, ίσως και να είναι πταίσματα. Είναι όμως δυο από τις πολλές ψηφίδες που συνθέτουν το θλιβερό μωσαϊκό του ΕΣΥ. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει πρόβλημα στη εθνικό μας σύστημα υγείας...