Κριτική στην κυβέρνηση πως αντί να έχει ως προτεραιότητα τα μεγάλα προβλήματα, ενδιαφέρεται μόνο για το κομματικό της κράτος άσκησε από τα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ήταν ομιλητής στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε για 5η χρονιά σε ξενοδοχείο στις Καλύβες Χανίων το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής.

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «Μια κρίση, δύο κρίσεις, πολλαπλές κρίσεις».¨

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Γιατί οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές, φτάνουν μέχρι την καρδιά των πολιτών και εμείς δεν μπορούμε ούτε να ξεβουλώσουμε τα αυτιά τους; 
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ήταν το πρόβλημα που είχαν πάντα οι όμοιοί μας. «Για κάθε περίπλοκο πρόβλημα υπάρχει πάντα μία απάντηση που είναι καθαρή, απλή και απόλυτα λάθος», έλεγε κάποιος, 100 χρόνια πριν.
Ο κόσμος στην κρίση ακούει κυρίως τους δημαγωγούς. Και ο λαϊκισμός είναι κατά βάση ίδιος στην αυλή του Τσίπρα, του Όρμπαν, του Φάρατζ, κάποιες φορές και του Κόρμπιν, του Γκρίλο, του Τράμπ. 
Και οι φθαρμένες ηγεσίες όταν αναμετρούνται με τους δημαγωγούς χάνουν. Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή των δημιουργών - αυτών που παράγουν - στην πολιτική. 
Να μπω εγώ, να μπεις εσύ, να μπει ο άλλος. Ποτάμια, ρυάκια, χείμαρροι, ποταμοί πολιτικής. Της λογικής, της καινοτομίας, της εξέλιξης. Αν δεν το κάνουμε, δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για μας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρώπη."

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:

Για την οικονομική κρίση

Η χώρα θα δυσκολεύεται και η κοινωνία θα υποφέρει όσο δεν το παίρνουμε απόφαση ότι η λύση είναι οι μεγάλες αλλαγές. Απλώς το να εφαρμόζουμε τα μνημόνια κούτσα – κούτσα, σιγά – σιγά με μικρές αναβολές, ανακυκλώνουμε ουσιαστικά την κρίση. Θα πρέπει να το τολμήσουμε και αυτό είχε πει εξ αρχής το Ποτάμι, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Επιγραμματικά: Λιγότερο δημόσιο, λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Αν καταργήσουμε το κομματικό κράτος θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τα μνημόνια.

Για τον κίνδυνο Grexit

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχουμε ξεπεράσει κανέναν κίνδυνο. Θεωρώ δηλαδή ότι η χώρα είναι πάντα στην διακεκαυμένη ζώνη. Και αν δεν υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα με την Ευρώπη και δεν προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή εάν δεν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σαν χώρα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του νέου έτους, θα έχουμε την καινούργια πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η χώρα δεν ενταχθεί, εάν κατορθώσουμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να ενταχθούμε σε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση δεν έχει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει. Αντί δηλαδή να έχει ως προτεραιότητα, να λύσει τα μέτωπα, να απαντήσει σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, ενδιαφέρεται κυρίως για ρυθμίσεις προς όφελος του κομματικού της κράτους. Για συμβιβασμούς, για δευτερεύουσες αλλαγές, που όχι μόνο δεν πάνε τη χώρα μπροστά, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά την πάνε προς τα πίσω.

Για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και θα πρέπει να υπάρχει εδώ μια συνευθύνη. Και όταν λέω συνευθύνη δεν εννοώ μερικά λεφτά προς τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει το έχουμε πει από την αρχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα να είναι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κάθε περιοχή της χώρας, αφορά όλους τους νομούς, αλλά αφορά και όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι Ευρωπαίοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σ’ ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά.

Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθεί, αλλά προφανώς χρειάζεται μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια. Γιατί όλοι οι στόχοι που έχουμε βάλει, έχουν πέσει έξω. Και βλέπετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα νησιά. Πολλά προβλήματα στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, στα hot spots των νησιών. Και αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ότι τίποτα απ’ αυτά που λέει στους τοπικούς πληθυσμούς, στους μετανάστες στους πρόσφυγες, στις δομές, στις ΜΚΟ, στην Ευρώπη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώνεται.

(Φωτο - Βίντεο Μπάμπης Γαλανάκης)