Η οργάνωση προγραμμάτων για την προβολή της Κρήτης στην Αμερική, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές του νησιού, η προσέλκυση των νεοτέρων γενεών Κρητικών στα δρώμενα της Ομογένειας, όπως και η ενίσχυση προγραμμάτων για επαγγελματικό προσανατολισμό και εκπαίδευση, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου Προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Π.Ε.Α.), Γιάννης Γ. Μάνος (Ιωάννης Γεωργίου Μανουκαράκης), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την ιδιότητα αυτή ο κ. Μάνος θα έχει στο περιθώριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών διαδοχικές συναντήσεις, από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο, με την ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με Πρυτάνεις και Προέδρους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Ο κ. Μάνος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Βιλάνδρεδο Ρεθύμνου, αναδείχθηκε ομόφωνα ηγέτης της Π.Ε.Α. στο 42ο Συνέδριό της, που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο στο St. Petersburg στη Φλόριδα, με τη συμμετοχή άνω των 550 εκπροσώπων εξήντα συλλόγων της οργάνωσης, η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ.

«Στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ε.Α. διερευνήσαμε τρόπους ανανέωσής της οργάνωσης και προσαρμογής της στα νέα κοινωνικά δεδομένα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κρήτη και ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στη διεθνή προβολή της γενέτειρας», επισημαίνει ο κ. Μάνος. Και συνεχίζει: «Η έγνοια και προσοχή μας είναι στραμμένες στην κρίση που πλήττει την πρώτη πατρίδα. Στόχος του ταξιδιού μας με τους συναδέλφους της Π.Ε.Α. είναι να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, με ακαδημαϊκούς κι άλλους φορείς, αποτελεσματικούς τρόπους προβολής της Κρήτης στην Αμερικανική αγορά».

Παρά την επιδείνωση της οικονομίας στις ΗΠΑ και την υφιστάμενη κρίση στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Π.Ε.Α. εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον.

«Μέσα σε μία χαοτική κατάσταση, νομοτελειακά παρουσιάζονται αξιόλογες ευκαιρίες για ένα νέο ξεκίνημα», δηλώνει ο κ. Μάνος. «Όλοι μαζί με συνέργεια και με το Κρητικό μας μεράκι και ψυχή μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη νέων ευκαιριών, κυρίως για τους νέους μας. Η Κρήτη παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, συνδυάζοντας μοναδική φυσική ομορφιά με χιλιόχρονη πολιτιστική παρουσία. Η παγκοσμίως δημοφιλής Μεσογειακή Διατροφή έχει τις βάσεις της στην Κρήτη. Η Κρητική διατροφή και τα προϊόντα της έχουν αναδειχθεί ως μέσο θεραπείας και πρόληψης, αλλά και ευρύτερα αναγνωρίζονται για τα ευεργετικά τους οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Οι αρχαιολογικοί της χώροι μαρτυρούν την απαρχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σίγουρα υπάρχουν και σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες, για τις οποίες θα ενημερωθούμε από τους αρμόδιους».

Ο Γιάννης Γ. Μάνος είναι Πρόεδρος της Bank Financial, του μεγαλύτερου στις ΗΠΑ Τραπεζικού Οργανισμού του Ιλλινόι, με εξειδίκευση στις εμπορικές και κτηματομεσιτικές δανειοδοτήσεις. Είναι, επίσης, συνιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων διατροφής, η οποία ειδικεύεται σε τρόφιμα και προϊόντα από την Κρήτη.

Το πάθος και η αγάπη του για κάθε τι Κρητικό ξεκίνησε από την τρυφερή ηλικία των επτά ετών, μέσα από την «Κρητική Λέσχη» του Σικάγου, που όπως λέει ο ίδιος έμελε να γίνει το δεύτερο σπίτι του.

«Εκεί ένοιωσα τι σημαίνει να είσαι Κρητικός, έμαθα την αληθινή σημασία των λέξεων «Φιλότιμο και Φιλοξενία» και άντλησα πολύτιμα μαθήματα ζωής που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου», τονίζει από το Σικάγο ο κ. Μάνος.

Πριν από την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Π.Ε.Α. διετέλεσε, διαδοχικά, Μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Δωρεών, Αντιπρόεδρος του «Minoan Village Board», Δεύτερος Αντιπρόεδρος για δύο θητείες και Πρώτος Αντιπρόεδρος.

Από την ίδρυσή της, το 1929, μέχρι σήμερα, ηΠαγκρητική Ένωση Αμερικής έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά στη γενέτειρα, στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και στην Αμερική μέσα από το φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό της έργο. Ένδειξη της αγάπης των αποδήμων Κρητών αποτελεί η μεγάλη συμπαράστασή τους στα χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα μεγάλα κοινωφελή έργα, όπως το Γενικό Βενιζέλειο Παγκρήτιο Νοσοκομείο, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Βοτανικό Πάρκο στα Χανιά κ.ά.

Την τελευταία τετραετία συνέβαλε στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κρήτης, μέσα από μεγάλες εκθέσεις στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ωνασείου στη Νέα Υόρκη, αλλά και της Κρητικής διατροφής, με σειρά εκδηλώσεων.

«Τόσο οι μετανάστες όσο και εμείς οι νεότεροι «κλείνουμε» την Κρήτη στην ψυχή μας. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουμε οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της στην Αμερικανική ήπειρο και να ενημερώσουμε τους Αμερικανούς συμπατριώτες μας για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με πιο συγκροτημένο και σύγχρονο τρόπο», καταλήγει ο νέος πρόεδρος της Π.Ε.Α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook