Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδειξε την «έξοδο» την Τετάρτη στον επιτετραμμένο και όλους τους εναπομείναντες διπλωμάτες της Λιβύης στη χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί η πίεση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Λϊγη ώρα αργότερα, το Λονδίνο, δια του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Η Βρετανία θα αποδεσμεύσει παράλληλα 91 εκατ. στερλίνες από πόρους της Λιβύης που είχαν δεσμευθεί για την πετρελαϊκή εταιρία AGOCO, την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι.

«Προσκαλούμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να διορίσει νέο λίβυο διπλωματικό απεσταλμένο για να αναλάβει την πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο», ανέφερε ο κ. Χέιγκ στη συνέντευξη. «Η απόφαση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη νομιμοποίηση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, την ικανότητά του και την επιτυχία του να προσεγγίσει τους λίβυους σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο κ. Χέιγκ διέψευσε ότι η θέση Βρετανίας έχει μεταβληθεί υπέρ της προσπάθειας ανατροπής και απομάκρυνσης του Καντάφι από τη χώρα, μετά την δήλωσή του νωρίτερα τον Ιούλιο πως θα μπορούσε να επιτραπεί στο λίβυο ηγέτη να παραμείνει στη χώρα του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη.

«Η καλύτερη λύση θα ήταν να φύγει αλλά εναπόκειται στο λιβυκό λαό να αποφασίσει για την τύχη του», τόνισε ο κ. Χέιγκ και εξέφρασε την ευχή το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο να τιμήσει τις υποσχέσεις του να καταστήσει τη Λιβύη μια «πιο
ανοικτή και δημοκρατική» χώρα.

Η απέλαση των διπλωματών ήλθε λίγη ώρα αφότου έκαναν το γύρο του κόσμου οι τηλεοπτικές εικόνες που δείχνουν τον βομβιστή του Λόκερμπι, Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι, να δίνει το «παρών» σε δημόσια συγκέντρωση υπέρ του Καντάφι στην Τρίπολη.

Ο Αλ Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2001 σε ισόβια για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am, αποφυλακίστηκε προ διετίας στη Σκωτία για λόγους υγείας, καθώς θεωρείτο ότι είχε δύο μήνες ζωής.

Ο λίβυος πρεσβευτής στο Λονδίνο Ομάρ Τζελμπάν είχε απελαθεί το Μάιο έπειτα από επίθεση στην κατοικία του βρετανού πρεσβευτή στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook