Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με θέμα την ανακύκλωση, αλλά και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων έλαβαν χώρα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016. 

Με απώτερο σκοπό την ενημέρωση  και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε ένα θέμα που αποτελεί  ευθύνη και υποχρέωση όλων, όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη της ανακύκλωσης σε όλα τα επίπεδα, για ορθές πρακτικές που ακολουθούν άλλοι δήμοι, αλλά και για τα δεδομένα που ισχύουν στον Δήμο Ιεράπετρας, αποκομίζοντας έτσι μια συνολική και πλήρη εικόνα. 

Τα θέματα της ημερίδας 

Η βιώσιμη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα Χανιά, αλλά και οι εμπειρίες και οι προοπτικές στον τομέα της ανακύκλωσης, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από οργανισμούς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)  ήταν βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο δεύτερο μέρος της διοργάνωσης, ενώ άκρως ενημερωτικά ήταν και όσα αναφέρθηκαν  από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, κ. Αργύρη Πανταζή και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας, κ. Μιχάλη Προϊστάκη για την διαχείριση των αποβλήτων από τον Δήμο Ιεράπετρας, τα κόστη και τους στόχους  που έχουν επιτευχθεί γι’ αυτόν τον τομέα. 

Όπως αναφέρθηκε, όσον αφορά τον Δήμο Ιεράπετρας μετά τις  συντονισμένες προσπάθειες είναι καταγεγραμμένη πλέον η αύξηση του 13% περίπου στην ανακύκλωση συσκευασιών κατά τα έτη 2015 και 2016 έως και την περίοδο που διανύουμε συγκριτικά με παρελθόντα έτη, γεγονός που αποβαίνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.  

Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης 

Καινοτομία της διοργάνωσης, που όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος σκόπιμο είναι να θεσμοθετηθεί και να υλοποιείται κάθε χρόνο,   αποτέλεσε και η παρουσία για πρώτη φορά  στον Δήμο Ιεράπετρας, μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, του Λούνα Πάρκ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο επισκέφτηκαν 400 περίπου μαθητές από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπό το συντονισμό της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας, του προέδρου της, κ. Ηλία Νταραρά και της εκπαιδευτικού και μέλους της Επιτροπής, κας. Κλαίρης Ψυλλινάκη, συμμετέχοντας σε διάφορες θεματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ανακύκλωση και τη σημασία της, ενώ παράλληλα τους διανεμήθηκαν ειδικές τσάντες, μεταδίδοντάς τους το μήνυμα της σημασίας που μπορεί να έχει η ανακύκλωση στην καθημερινότητα.  

Νέες προτάσεις από τον Δήμο Ιεράπετρας

Στα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Ιεράπετρας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. 

Όπως ανέφερε «Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα ελλείμματα  αξιοπιστίας σε εθνικό επίπεδο και οι αποτυχημένες πολίτικες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι και σήμερα στον τομέα αυτό, δεν υποστηρίζουν σε πολλές των περιπτώσεων  την απαιτούμενη βιώσιμη διαχείριση. 

Η έλλειψη συλλογικού συντονισμού, η ανάγκη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού εθνικού σχεδιασμού και η υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή αυτού αποτελούν σημαντικά ζητήματα που εξακολουθούν να χρήζουν διευθέτησης στο ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. 

Από μέρους μας, ως Δήμος Ιεράπετρας δουλεύουμε καθημερινά για να επανασχεδιάσουμε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων προς την κατεύθυνση της αειφορίας, όπως αποτυπώνεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που την τρέχουσα περίοδο εκπονήσαμε. 

Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της εκτεταμένης ανακύκλωσης πολλών ρευμάτων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πράσινων σημείων, κέντρου ανακύκλωσης και μονάδας κομποστοποίησης υποβάλλαμε  πρόσφατα τόνισε ο κ. Καλαντζάκης  πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 3.164.397,60 ευρώ  με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών και δομών ορθολογικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στον δήμο μας, μέσα από τη χάραξη μιας συνολικής περιβαλλοντικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ιεράπετρα» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook