Πρώτη ενημέρωση 11.01 / Τελευταία ενημέρωση 14.19

Παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,  Φελίπ Λεκλέρκ, εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στην Λότζια.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκλέρκ στην Ελλάδα αυτην την στιγμή βρίσκονται 50.000 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει προγράμματα φιλοξενίας για 13.434 πρόσφυγες εκ των οποίων 7.700 θέσεις σε κλειστές κοινωνίες, 3.650 θέσεις σε ξενοδοχεία, 400 θέσεις για παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες και 500 θέσεις επίσης για παιδιά σε ξενώνες ανηλίκων.

“Για το 2016 φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε 18.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας” ανέφερε ο κ. Λεκλέρκ, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με ΜΚΟ και δήμους.

Στις αρχές του 2017 το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη

“Φιλοδοξούμε το πρόγραμμα φιλοξενίας για την Κρήτη να ξεκινήσει στις αρχές του 2017”, είπε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ και συνέχισε “Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση αλλά κια την ελληνική κοινωνια στο προσφυγικό”.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες

Η κ. Νασλή της Ύπατης Αρμοστείας ανέλυσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την κ. Νασλή τα διαμερίσματα στα οποία θα στεγαστούν οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι 60-90 τετραγωνικά, ευάερα, ευήλια, εξοπλισμένα και πλήρως επιπλωμένα.

Για τη διατροφή θα δίνονται στους πρόσφυγες 90 ευρώ ανά άτομο το μήνα καθώς και κουπόνια για σούπερ μάρκετ ή προπληρωμένες κάρτες.

Επίσης αναλόγως την ηλικία και το φύλο στους πρόσφυγε θα δίνονται χρήματ για την αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους θα δοθούν μηνιαίες κάρτες ή δωρεάν εισητήρια, κάτι πο θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

Οι πρόσφυγες θα παρακολουθούνται από κοινωνικούς λειτουργούς ενώ θα έχουν και διερνηνέα προκειμένου να διευκολύνονται στις καθημερινές τους συναλλαγές. Ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας διερμηνέας θα αντιστοιχούν σε δέκα διαμερίσματα ενώ θα υπάρχει και υπέυθυνος που θα συνοδεύει τους πρόφυγες σε υπηρεσίες και νοσοκομεία μζί με τον διερμηνέα.

Σε ερώτηση του δημάρχου Αρχανών – Αστερουσιων αναφορικά με τα ενοίκια η κ. Νασλή τόνισε πως το κόστος του ενοικίου θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, ωστόσο έχει αποφασιστεί να μπεί ένα πλαφόν στα 400 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι από την κρίσιμη συνεδριαση για το μεταναστευτικό, απουσιάζει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, τον οποίο και εκπροσωπεί η κα. Ανθή Καραγγελή.

Η κ. Καραγγελή στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του νησιού αναφορικά με τους πρόσφυγες. “Όταν δεν υπάρχει ενημέρωση επικρατεί η ανασφάλεια” τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργού.

Ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις οι δήμαρχοι – Ανησυχίες για τη χρηματοδότηση και το 2018

Συγκεκριμένες απαντήσεις αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ζήτησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστίας να απαντύν πως για τον αριθμό και τις εθνικότητες είναι αποκλειστηκά υπέυθυνη η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση η κ. Νασλή τόνισε πως για το 2017 είναι εξασφαλισμένη με τους αυτοδιοικητικούς να εκφράζουν την αγωνία τους για το τι θα γίνει το 2018.

“Για το 2018 υπάρχει εγγύηση για το ενοίκιο;” ρώτησε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκης τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστίας, για να πάρει την κατηγορηματική απάντηση της κ. Νασλή πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Να ενεργοποιηθεί άμεσα η επιτροπή που έχει συστήσει η ΠΕΔ για το προσφυγικό ζήτησε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης προκειμένου νε ελέγξει αν όντως μπορεί να υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα στην Κρήτη.

Την ανησυχία τους για το επιπλέον προσωπικό που θα χρειαστεί για υλοποιηθεί το πρόγραμμα δεν έκρυψαν οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων. Οι εκπρόσωποι τηε Ύπατης Αρμοστίας τόνισαν το πρόγραμμα προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα ετσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι δήμοι με αυτές τις διαδικασίες.

Τον προβληματισμό του για το αν η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί για το 2017 αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εξέφρασε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκης, με την εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργού να απαντά πως ναι μεν αντιλαμβάνεται την ανασφάλεια των αυτοδιοικητικών, αλλά τις πραγματικές ανάγκες δεν μπορεί κανέις να τις προβλέψει, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί σωστά δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook