Η βασική πηγή ανησυχίας των εργαζομένων που εντάσσονταν στην κατηγορία Βαρέων και Ανθυγιεινών είναι η διαδικασία ανακύκλωσης των εργαζομένων στις ειδικότητες που ναι μεν βγήκαν από τα ΒΑΕ, ωστόσο έμειναν σε αυτά οι εργατοτεχνίτες, καθώς είχαν συμπληρώσει τα 3.600 ΒΑΕ ένσημα (οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στα Βαρέα). Και αυτό, προκειμένου να προσληφθούν νέοι χωρίς βαρέα, άρα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Δύο είναι οι βασικοί κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, καθώς η βαριά βιομηχανία στη χώρα φθίνει, ενώ ο αποχαρακτηρισμός των νέων διοικητικών υπαλλήλων δεν φαντάζει ως ακραίο μέτρο.

* Ετσι, επηρεάζονται κυρίως οι κομμώτριες-κομμωτές, καθώς τα νέα κορίτσια και αγόρια θα ασφαλίζονται με απλά (μεικτά) ένσημα του ΙΚΑ, ενώ για τους παλαιούς κομμωτές προβάλλει ο κίνδυνος της απόλυσης.

* Και ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού, όπου αποχαρακτηρίζονται πολλά επαγγέλματα, όπως οι μάγειροι-σεφ, οι καμαριέρες κ.ά. Θα παραμείνει, ωστόσο, στα ΒΑΕ η ειδικότητα του σερβιτόρου, όπως θα παραμείνουν -από την άλλη- εκτός ΒΑΕ οι βοηθοί σερβιτόροι.

Και στους δύο κλάδους είχαν ασκήσει στο υπουργείο Εργασίας -και μέσω της τρόικας- μεγάλες πιέσεις οι επιχειρηματίες (κομμωτήρια και τουριστικές μονάδες) για τη μείωση του εργατικού κόστους, λόγω και του υψηλού ανταγωνισμού.

Προς απεργία στον επισιτισμό

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, με ανακοίνωση της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους, έχουν εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και "με ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εν όψει των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας για τον αποχαρακτηρισμό πολλών ειδικοτήτων του κλάδου και τη ραγδαία επιδείνωση των όρων εργασίας και ασφάλισης".

"Μεταξύ αυτών των επαγγελμάτων που προτείνονται για αποχαρακτηρισμό περιλαμβάνονται: οι μάγειροι και οι βοηθοί τους, οι τραπεζοκόμοι, οι κουρείς, οι φύλακες, οι καθαρίστριες, οι συντηρητές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι πλύντες, οι πρακτικοί μηχανικοί, οι εργατοτεχνίτες, οι ψυκτικοί, οι χημικοί, κ.λπ." αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτών. Αν και για πρώτη φορά τα ΒΑΕ επεκτείνονται στα δημόσια νοσοκομεία (νοσηλεύτριες κ.ά).

Κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε περικοπή της λίστας των βαρέων που "δεν βασίζεται σε ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα, αλλά είναι αποτέλεσμα των αιτημάτων των εργοδοτών και των δανειστών", δηλώνει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει σε κανένα αποχαρακτηρισμό επαγγέλματος από τα ΒΑΕ, χωρίς απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο" και να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της τις προτάσεις που έχει καταθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα.