Η «Σύνοδος Επενδύσεων» που συγκάλεσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντησή του με περίπου 20 αντιπροσώπους επιχειρηματικών συνδέσμων της γερμανικής οικονομίας ως μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Ελλάδας για επάνοδο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η Γερμανία, δήλωσε ο κ. Ρόσλερ, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να περιορίσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την νομική κατοχύρωση των συναλλαγών, καθώς και να ξεπεράσει τα προβλήματα χρηματοδότησης.

Δεν συζητήθηκε στη συνάντηση η διοχέτευση πόρων στην Ελλάδα. «Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα», είπε ο Ρόσλερ, αλλά ο εκσυγχρονισμός των δομών.

Σε ό,τι αφορά την άρση χρηματοδοτικών δυσκολιών, ο Γερμανός υπουργός παρέπεμψε στα υφιστάμενα προγράμματα της κρατικής τράπεζας KfW. Διεξάγονται συζητήσεις και για νέα προγράμματα αυτού του είδους, πρόσθεσε.

Ακόμη ο Φ.Ρόσλερ προανήγγειλε μία μικρή αποστολή Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο, όπως είπε, θα ακολουθήσει μεγάλη αποστολή επιχειρηματικών εκπροσώπων.

Τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν η ενέργεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δυνατότητες υπάρχουν και στις υποδομές.

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του κομουνισμού, δήλωσε ο Ρόσλερ.