Νέες, πρωτότυπες, δημιουργικές δραστηριότητες, που εμπλουτίζουν και διευρύνουν τις επιτυχημένες βιωματικές δράσεις του στον χώρο της εκπαίδευσης, αναπτύσσει και αυτή τη χρονιά το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε οικογένειες και στο ευρύτερο κοινό και αναπτύσσονται είτε με επίσκεψη στον χώρο της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας  είτε εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Αναλυτικά:    

Για μαθητες και εκπαιδευτικους
Μουσειοσκευή «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων, Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»: Σύνολο κινητού δανειστικού εκπαιδευτικού υλικού (αντίγραφα μουσειακών αντικειμένων και ιστορικών πηγών, οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια, παιδαγωγικό σενάριο κ.ά.) για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, που ταξιδεύει στα σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας. 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα–θεατρικό παιχνίδι «Μία ιστορία μυστηρίου στο Μουσείο» για νήπια και μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού. Τι συμβαίνει μέσα στο Μουσείο όταν τα φώτα σβήνουν και τα εκθέματα… ζωντανεύουν; 

Για οικογενειες
Δανειστικά σακίδια: Παιδιά και γονείς έχουν τη δυνατότητα για μια διαφορετική επίσκεψη στο Μουσείο, χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, που διατίθενται στην είσοδο και περιλαμβάνουν παιχνίδια και δραστηριότητες σχετικές με τα εκθέματά του. 

Παράλληλα, στον χώρο του Μουσείου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και ξεναγήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχολικές ομάδες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς προγραμματίζονται ημερίδες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια μουσειακής αγωγής, ιστορικού και παιδαγωγικού περιεχομένου για εκπαιδευτικούς και άλλες ενήλικες ομάδες.  

Στο διαδικτυο
Στο επόμενο διάστημα οι επισκέπτες της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Ιδρύματος θα έχουν τη δυνατότητα, πέρα από τις ψηφιακές συλλογές (αρχείο, κατάλογος βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικές εκδόσεις εκπαιδευτικών εγχειριδίων) να περιηγηθούν σε νέες εφαρμογές: διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι Ιστορίας, μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) με θέματα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (αρχές 20ού αιώνα) και ψηφιακό μουσείο προφορικής ιστορίας για τον Βενιζέλο και την πόλη των Χανίων. 

Γενικός σχεδιασμός-υπεύθυνη βιωματικών δράσεων: Ρία Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός, συντελεστές: Χαρά Ανδρεάδου, Μαρία Δρακάκη, σχολικές σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Μανωλάκης, εκπαιδευτικός (μουσειοσκευή), Μαρία Ξανθουδάκη, διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιλάνο (δανειστικά σακίδια) 
Πληροφορίες: Ρία Μαρκουλάκη τηλ. 2821056008, 2821051555, καθημερινά 9:00–14:00, rmarkoulaki@venizelos-foundation.gr (συμμετοχή μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα: 2€ το άτομο).
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook