Τοποθέτηση Βαρδάκη Σωκράτη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το σ/ν Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις»

Ο κ. Βαρδάκης στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο εισήχθη χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ευχήθηκε το κλίμα που επικρατεί στις Επιτροπές, τουλάχιστον για θέματα ουσιαστικά, που δίνουν μια αισιοδοξία και μια ανάσα στην κοινωνία, όπως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, να μεταφέρεται και στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία. Προσπαθούμε να επέλθει μια σταθερότητα, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στη χώρα και φυσικά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ωστόσο, δεν παύει να ζούμε ακόμα σε καιρούς επίθεσης, σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Η αλληλεγγύη, ήταν, είναι και θα είναι πάντα προϋπόθεση επιβίωσης της πληττόμενης κοινωνίας και θα έλεγα, μοναδική ίσως σανίδα σωτηρίας σε δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.
    Με το παρόν σχέδιο Νόμου, πιστεύω ότι θέτουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου, που διευκολύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε όλες τις δυνατές παραγωγικές δραστηριότητες, με σεβασμό πάντα, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. 

Με το παρόν σχέδιο Νόμου δίνεται έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες που στηρίζονται σε μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον Άνθρωπο, όπως είπα και προηγουμένως και στο Περιβάλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση, όπως είπε και η Υπουργός προηγουμένως, του κέρδους. Και για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο Νόμου, εφαρμόζονται περιορισμοί στη διανομή κερδών, αφού μέρος των κερδών επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που προάγουν, τη συλλογική και την κοινωνική ωφέλεια, που πιστεύω ότι είναι και ο στόχος.
Μέσα από τη δημιουργία ισότιμων σχέσεων παραγωγής, τη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας, τη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και από την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινωνικών αναγκών, προβλέπεται η από κοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του φορέα κοινωνικής οικονομίας.

Μέσα από την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών που ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες, αξιοποιώντας κοινωνικές δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες κοινωνικές σχέσεις, που προάγουν τη συλλογικότητα και την ισοτιμία. Οικονομικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος, προστατεύουν και αναπτύσσουν τα κοινωνικά αγαθά, δίνοντας έμφαση στην τοπική διάσταση. Κίνητρο όλων αυτών των δράσεων είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων σε αυτές και όχι η επιδίωξη όπως είπα προηγουμένως του κέρδους. Κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ειδικές ομάδες κυρίως μέσω της προώθησής τους στη μισθωτή εργασία, κοινωνική ένταξη όλων των ατόμων των οποίων μέχρι πρότινος η ενσωμάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή ήταν δυσχερής και το ξέρουμε όλοι αυτό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, άτομα με αναπηρία, με προβλήματα εξάρτησης, απεξαρτημένα άτομα ανήλικοι φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών. 

Συνεπώς τελειώνοντας κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οφείλουμε  να στηρίξουμε το παρόν νομοσχέδιο θα τοποθετηθούμε και επί των άρθρων επί του συνόλου. Το σχέδιο νόμου νομίζω έχει θετικό πρόσημο στηρίζει τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, δομές αλληλεγγύης στο οποίο δίνει και μία ώθηση στην  βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας που ξέρουμε ότι ειδικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη».

Δείτε εδώ το βίντεο από την τοποθέτηση του κου Βαρδάκη 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook