Πλήγμα στους φτωχομεσαίους αγρότες αποτελεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Χανίων.

Συγκεκριμένα:

Ένα ακόμα βήμα στην πορεία του ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτών αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

Με τις διατάξεις του ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων εταιρειών, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και των αγροτικών επιδοτήσεων στα χέρια λίγων.

Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στις αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και μέσω των ομάδων παραγωγών των μεγαλοαγροτών αποτελεί ένα εργαλείο για το πέρασμα της νέας αντιαγροτικής λαίλαπας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απαξίωσαν τους συνεταιρισμούς και τους χρησιμοποίησαν σαν όχημα για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Τους κατάντησαν συνεργάτες του συστήματος, ενώ χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ αποτέλεσε στην κυριολεξία τον Δούρειο Ιππο για να περάσουν διαχρονικά όλες οι αντιαγροτικές επιλογές.

Με το νομοσχέδιο οι συνεταιρισμοί αντικαθίστανται ουσιαστικά από επιχειρήσεις – εταιρείες, θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ οι προβλέψεις για 60.000 κεφάλαιο και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής θα αποκλείσουν την πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία θα αδυνατεί να πληρώνει τη συνδρομή της. Οι διατάξεις του θα οδηγήσουν σε εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών και σε απολύσεις των υπαλλήλων τους άσχετα από το τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Από τους 6.300 συνεταιρισμούς θα μείνουν περίπου 200-300 σε όλη τη χώρα και θα λειτουργούν για την ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοκεφαλαιούχων.

Αυτό που απαιτείται είναι μέσω της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας η δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και των διατροφικών του αναγκών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook