Την Τετάρτη 5/10 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ   Χανίων και Ηρακλείου στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης στο Ηράκλειο. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν  μαθητές , γονείς, ο Δήμος Κισσάμου με το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Παιδείας και εκπαιδευτικοί από τα ΕΠΑΛ Κισάμου, Βρυσών και συνάδελφοι από την ΕΛΜΕ Χανίων.

“Το κεντρικό  αίτημα ήταν η έγκριση και λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων, η κάλυψη των κενών με προσλήψεις εκπαιδευτικών και η διανομή των βιβλίων των ειδικοτήτων. Ο περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης κος Τερζάκης, παρά το γεγονός ότι τυπικά και ουσιαστικά πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις(10 μαθητές) για την λειτουργία όλων  των τομέων, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις των μαθητών, των γονέων της ΕΛΜΕ και του Δήμου για ποιο λόγο εγκρίθηκαν οι 2  τομείς αλλά  όχι και ο Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας, δε δίστασε να ομολογήσει κυνικά ότι αν τον εγκρίνει θα χρειαστεί αναπληρωτής για 14ώρες τη βδομάδα, γεγονός που προκαλεί δημοσιονομικό κόστος(!), και παρέπεμψε τη λύση στις καλένδες του Υπουργείου Παιδείας! 

Η στάση αυτή προκάλεσε τις αυτονόητες δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς Δήμου και σχολικής κοινότητας τις οποίες χαιρετίζουμε και στηρίζουμε. Ο Δήμος Κισσάμου παρέμεινε κλειστός με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προηγούμενη βδομάδα, ενώ οι μαθητές του ΕΠΑΛ με τη στήριξη του συλλόγου  γονέων πραγματοποιούν  κατάληψη μέχρι σήμερα. Καλούμε  τον κ. Τερζάκη να πράξει το αυτονόητο, σεβόμενος τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και να εγκρίνει τη λειτουργία του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας άμεσα. Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. 

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, νομοσχέδια κλπ) υλοποιούν την πολιτική υπονόμευσης του δημόσιου σχολείου, την υποβάθμιση των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο  την μετατροπή του σε φτηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς.

Έχουμε όλοι το καθήκον να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια μας μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία μας. Η επόμενη περίοδος πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας σκληρής και παρατεταμένης αντιπαράθεσης, που θα στοχεύει στην υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των εργασιακών κατακτήσεων των Εκπαιδευτικών”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook