Η νέα γεώτρηση θα ενισχύσει την λιμνοδεξαμενή και θα ανακουφίσει προσωρινά τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών που είχαν απελπιστεί λόγω της λειψυδρίας

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών στην περιοχή της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, είχαν φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο καθώς το νερό από την λιμνοδεξαμενή της περιοχής χορηγείτο με το σταγονόμετρο.

Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο απελπιστική το φθινόπωρο, οπότε οι αγρότες ξεκινούν τις νέες φυτεύσεις στα θερμοκήπια και χρειάζονται άφθονο νερό.

Σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του ΤΟΕΒ Κουντούρας αποφασίστηκε να δοθεί μια λύση με την ανόρυξη νέας γεώτρησης στην θέση «Ελληνικό» η οποία αποδίδει 100 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, σύμφωνα με την έγκριση που έχει δοθεί, αν και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Τα εγκαίνια της γεώτρησης έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Χανίων Τάσου Κουρουπάκη, των στελεχών του ΤΟΕΒ Κουντούρας και αγροτών και κατοίκων της περιοχής.

“Είναι μι απροσωρινή λύση που όμως θα ανακουφίσει τους παραγωγούς αυτή την περίοδο της ξηρασίας” είπε στο Flashnews.gr o κ. Βουλγαράκης.

Όμως λύση  στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των περίπου 1400 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών του κάμπου της Κουντούρας θα αποτελέσει η κατασκευή ενός αποταμιευτήρα νερού ο οποίος προωθείται από τον Δήμο που θα έχει χωρητικότητα  700.000 κυβικών νερού.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα υδροαρδευτικά έργα που είχαν αποφαιστεί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, προχωρούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα Μεσκλά, ενώ στην συνέχεια ο εργολάβος θα μεταβεί στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας για να ξεκινήσουν και εκεί οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Απο τις ποσότητες του νερού που θα βρεθούν, θα εξαρτηθεί το αν το όλο εγχψείρημα θα έχει το αίσιο τέλος που είχε και στην Κουντούρα.

Επίσης ο κ.Βουλγαράκης ανέφερε πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανακατασκευή της λιμνοδεξαμενής των Αγ.Θεοδώρων στην Χρυσοσκαλίτισσα, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και στην συνέχεια ο φάκελος με το αίτημα χρηματοδότησης του έργου θ ααποστελεί στο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook