Το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι «πραγματικό και έντονο», αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Μ.Χρυσοχοΐδη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ έπειτα από την ολοκλήρωση της «Συνόδου Επενδύσεων» στο Βερολίνο την Τετάρτη -η οποία, πάντως, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις ενώ ο Ρόσλερ αναμένεται στην Αθήνα μετά τις 15 Αυγούστου.

Η συνομιλία έγινε με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων θα άρει τα κυριότερα αντικίνητρα για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Ρόσλε, τονίζοντας ότι «εάν βοηθήσουμε την Ελλάδα, βοηθάμε και τη Γερμανία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας την Ελλάδα εστιάζεται σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος (ενέργεια, τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεπικοινωνίες, υποδομές), η ενίσχυση της ρευστότητας και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης όπως αναφέρει το in.gr, ζήτησε την ενεργό εμπλοκή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Ρόσλερ δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής τεχνογνωσίας στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ.Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι «η σημερινή συνδιάσκεψη επιχειρηματικών συνδέσμων στο Βερολίνο υπό τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας αποδεικνύει ότι οικοδομείται βήμα προς βήμα, με μεθοδικό τρόπο, μια ισχυρή Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, ανέφερε, «υπό τη μορφή ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη, είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, άλλα πρωτίστως για την οικοδόμηση ενός νέου υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης».

Ρόσλερ: «Χρειάζονται στέερες διοικητικές δομές»

Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ, ο Φίλιπ Ρόσλερ υπογράμμιζε πως η ανάπτυξη γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα απαιτεί στέρεες διοικητικές δομές, εμπειρία, επενδυτικές δυνατότητες και πρόθυμους επενδυτές.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Deutschlandradio, με αφορμή τη διάσκεψη, ανέφερε πως «το θέμα είναι να δούμε σε ποια σημεία, από πλευράς της γερμανικής οικονομίας, υπάρχουν ακόμη κωλύματα σ\’ ότι αφορά τις επενδύσεις (στην Ελλάδα) και πώς μπορούμε να κάνουμε όλοι κάτι από κοινού προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά το ταχύτερο δυνατό».

Τόνισε, δε, ότι «Εάν βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, εάν βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, βοηθάμε την Ελλάδα αλλά βοηθάμε και προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της ευρωζώνης, βοηθάμε το ευρώ και έτσι φυσικά τη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να λύσουμε τα προβλήματα».

Όσον αφορά την εμπειρια, ο Ρόσλερ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει μία πολύ ισχυρή οικονομική δομή μεσαίων επιχειρήσεων, «κάτι που απουσιάζει εντελώς από την Ελλάδα».

Στην Ελλάδα, υποστήριξε, υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα είτε πολύ μεγάλοι όμιλοι, αλλά η μεσαία τάξη επιχειρήσεων, όπως υπάρχει στη Γερμανία, απουσιάζει.

«Χρειαζόμαστε επενδυτικές δυνατότητες, και όντως το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και σ\’ αυτό τον τομέα μπορούμε με την εμπειρία μας, την οποία μπορέσαμε να συλλέξουμε από την παροχή βοήθειας προς την Ανατολική Ευρώπη, να συνδράμουμε» ανέφερε ο Ρόσλερ.

Και τέλος, σημείωσε «χρειαζόμαστε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μεγάλα προγράμματα σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή διαχείριση απορριμμάτων».

Ο υπογράμμισε ότι «οι αλλαγές δε μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούν να γίνουν».

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ της Hannoversche Allgemeine, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Μάρκους Κέρμπερ δηλώνει ότι χρειάζεται υπομονή καθώς «οι δομικές αλλαγές εθνικών οικονομιών χρειάζονται 5, 10 και μερικές φορές 15 χρόνια».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε έγγραφο που έχει συντάξει το επιτελείο του Ρέσλερ, αναφέρεται ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ για την Ελλάδα θα πρέπει «βραχυπρόθεσμα να αναπρογραμματιστούν και να προσανατολιστούν πρωτίστως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία τεσσάρων περιοχών-μοντέλων στην Ελλάδα, στις οποίες θα μπορούσε να προωθηθεί η εγκατάσταση διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών επενδύσεων. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθεί γι\’ αυτές τις περιοχές ένα ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο, καταλήγει το έγγραφο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook