Λόγω των ανησυχιών για την μακροπρόθεσμη έκθεσή του στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ είναι πιθανό να συνεισφέρει λιγότερα κεφάλαια στον νέο πακέτο για την Ελλάδα από ό,τι στις «διασώσεις» Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με πηγή στο Ταμείο που επικαλείται την Τετάρτη το Dow Jones Newswires.

Η συμμετοχή «σίγουρα δεν θα ανέρχεται στο ένα τρίτο», υποστηρίζει η πηγή. Το ΔΝΤ συνεισφέρει στο πρώτο πακέτο για την Ελλάδα κατά 27% (ή 30 δισ. ευρώ), αλλά η συμμετοχή του στις επόμενες διασώσεις θα ανερχόταν στο ένα τρίτο.

Αυτό που ανησυχεί το Ταμείο, σύμφωνα με το Dow Jones, είναι ότι η συμμετοχή του στα τρία πακέτα είναι ήδη πολλαπλάσια του μετοχικού τους μεριδίου -συγκεκριμένα, στο 27πλάσιο για την Ελλάδα, στο 25πλάσιο για την Πορτογαλία και στο 18πλάσιο για την Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το in.gr, την Τρίτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως ίσως χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα. «Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον πιθανόν να χρειαστεί να δούμε το ζήτημα αυτό» είχε πει χαρακτηριστικά.