Παρά μια πρόσφατη τάση κατοχύρωσης των συσκευών κινητής τηλεφωνίας ως πιθανόν καρκινογόνων, τα επιστημονικά στοιχεία όλο και περισσότερο αναδεικνύουν την απουσία συσχετισμού μεταξύ της χρήσης των τηλεφώνων αυτών και των εγκεφαλικών όγκων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Μεγάλη ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων μελετών επί του θέματος από ομάδα ειδικών από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Σουηδία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις σχέσης με τον καρκίνο.

Επίσης ενισχύει την άποψη της έλλειψης εδραιωμένων βιολογικών μηχανισμών δια των οποίων τα ραδιοκύματα από τα κινητά τηλέφωνα ίσως προκαλούν όγκους.

«Αν και η αβεβαιότητα υπάρχει ακόμη, η τάση μεταξύ των επιστημονικών δεδομένων τάσσεται κατά της υπόθεσης ότι η χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικούς όγκους στους ενήλικες», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα εκδίδεται δύο μήνες μετά την απόφαση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να καταχωρίσει την χρήση του κινητού τηλεφώνου ως «πιθανόν καρκινογόνο για τους ανθρώπους».

Ο Δρ Άντονι Σουερντλοου από το Ινστιτούτο Καρκινικής Έρευνας της Βρετανίας εξηγεί ότι τα δύο πορίσματα δεν είναι απαραιτήτως αντιφατικά, εφόσον το IARC χρειάζεται να βάλει τα κινητά τηλέφωνα σε κατηγορία προ-καθορισμένου κινδύνου.

«Με απλά λόγια, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση. Ο IARC προσπαθεί να κατηγοριοποιήσει τον κίνδυνο σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σύστημα κατηγοριοποίησης. Άλλα πράγματα που έχουν θεωρηθεί σύμφωνα με τον IARC πιθανόν καρκινογόνα περιλαμβάνουν τον μόλυβδο, τον καφέ και τα παστά λαχανικά», σημειώνει ο ερευνητής.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από τα τέλη της δεκαετίας του \’80, με σχεδόν 5 δισ. συσκευές σε χρήση σήμερα και σε αντίθεση πάντα με την πιθανή σχέση με πολλά είδη καρκίνου του εγκεφάλου, όπως το γλοίωμα και το μηνιγγίωμα.

Στην ανασκόπηση πάντως συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 13.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων για περισσότερα από 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση και οι μελέτες που εξέτασαν είχαν πολλά μεθοδολογικά λάθη, αφού σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν ή να θυμηθούν παρελθοντικά συμβάντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook