Επικρίσεις τόσο στις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών φορέων εξέφρασαν οι πρυτάνεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη.

Οι πρυτάνεις ανέφεραν πως διατάξεις του νομοσχεδίου αντιτίθενται στο Σύνταγμα, ενώ καταλόγισαν στο υπουργείο Παιδείας πως δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις που που κατέθεσαν.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε, «τιτάνιο» το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων, ενώ επισήμανε ότι το τρίπτυχο της διοίκησης των πανεπιστημίων, που θεσμοθετείται τώρα (Συμβούλιο-Πρύτανης-Σύγκλητος) είναι αυτό που εφαρμόζεται στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων επί του νομοσχεδίου όπως αναφέρει το in.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε «συστηματικός πόλεμος» εναντίον όσων έχουν διαφορετική γνώμη, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι απαξίωσε κάθε όργανο του Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- διοχετεύθηκε σκοπίμως ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα διεμήνυε πως δεν θα εφαρμόσει τον νόμο κι εξήγησε πως εκείνο, που αναφέρθηκε, είναι ότι το νομοθέτημα «είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό».

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του υπουργείου πως δεν έκανε δεκτή καμία πρόταση από τις 30 που της κατατέθηκαν, κάτι που η κ. Διαμαντοπούλου διέψευσε λέγοντας πως λήφθηκαν υπόψη και του ΑΠΘ προτάσεις και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, επέκρινε τις διατάξεις για τη διοίκηση των ιδρυμάτων -αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από το γηρασμένο αυτοδιοίκητο θα πάμε στο ταραχώδες αδιοίκητο»- και έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τη διοικητική διάρθρωση χαρακτηρίζοντας το σχήμα «δημοκρατικά ελλειμματικό».

Να εκλέγονται τα όργανα από το Σώμα των διδασκόντων, ζήτησε ο πρόεδρος της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, Ι. Καπλάνης, υπογραμμίζοντας πως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να δεχθεί τους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Ν. Σταυρακάκης, μίλησε για τα προβλήματα, που δημιουργούνται, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για την έρευνα, κάτι που -όπως σημείωσε- οδηγεί τους πανεπιστημιακούς να αναζητούν εργασία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Η συζήτηση για τον ενιαίο χώρο της έρευνας είναι σε εξέλιξη και θα έρθει άλλος νόμος», αντέτεινε η υπουργός Παιδείας.

«Να πέσουν οι τόνοι» και να επικρατήσει συναινετικό πνεύμα στα θέματα της Παιδείας, ζήτησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επισημαίνοντας πως «δεν διάγουμε τις καλύτερες ημέρες, ενώ παρατηρείται μετανάστευση του αναβαθμισμένου δυναμικού της χώρας μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook