Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 11 Οκτωβρίου μεταξύ των οικισμών Ρίζας - Καβουσίου της τοπικής κοινότητας Πλατάνου του Δήμου Κισσάμου. Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Καβούσι και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε περιμετρικά του οικισμού Πλατάνου, λόγω των ισχυρών ανέμων, απειλώντας έτσι κατοικίες, επιχειρήσεις και εκτάσεις αμπελιών και ελαιόδεντρων.

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσε αμέσως το Πυροσβεστικό Σώμα, κινητοποιώντας την περιοχή, το οποίο επιχειρούσε έως και την επόμενη ημέρα να θέσει υπό έλεγχο την τεράστια φωτιά, όπως και τα κατάφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Κισσάμου οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου, κ. Νικολουδάκη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Π.Ε. Χανίων, κ. Μπουντουράκη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, κ. Μαραγκάκη Ι., οι οποίοι συντόνισαν άψογα μαζί με τους δεκάδες πυροσβέστες την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν με δικά τους μέσα, κάτω από αντίξοες συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, οι οποίοι συνέδραμαν άμεσα στις παραπάνω ενέργειες, το Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, το οποίο καταβάλλει για ακόμα μια φορά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να διαλευκανθεί και αυτό το περιστατικό.

Οι εργασίες κατάσβεσης της φωτιάς ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να συνεχίζει τις ρίψεις νερού στα σημεία της φωτιάς έως και δύο ημέρες μετά, προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό γεννά έντονους προβληματισμούς στην τοπική κοινωνία, ως προς την απροσεξία και την αμέλεια που, όπως φαίνεται, μπορούν τελικά να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και καταστροφές από την μια στιγμή στην άλλη.