Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι προκάλεσε για μια ακόμη φορά σήμερα την Ατλαντική Συμμαχία και τους εξεγερμένους λέγοντας ότι είναι «έτοιμος να θυσιαστεί» για να νικήσει «τον εχθρό» σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του στο Ζαλτέν (120 χλμ. δυτικά της Τρίπολης), αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν φοβόμαστε. Τους προκαλούμε. Θα πληρώσουμε το τίμημα με τις ζωές μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Είμαστε έτοιμοι για τη θυσία για να νικήσουμε τον εχθρό», τονίζει σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να «κάνουν πορεία στο αλ Αμπάλ αλ Γαρμπί», μια ορεινή περιοχή νοτιοδυτικά της Τρίπολης, που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.

«Προδότες, παραδώστε τα όπλα σας. Διαλέξτε: να πεθάνετε ή να παραδοθείτε», δήλωσε απευθυνόμενος στους εξεγερμένους, τονίζοντας ότι χωρίς την «κάλυψη της αεροπορίας της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι εξεγερμένοι δεν θα είχαν μπορέσει να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής».

«Ανεύθυνη» η αναγνώριση από το Λονδίνο

Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ χαρακτήρισε σήμερα «ανεύθυνη» και «παράνομη» την απέλαση των λίβυων διπλωματών από τη Βρετανία και την αναγνώριση από το Λονδίνο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών ως μόνης «νόμιμης κυβέρνησης» της Λιβύης.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ανεύθυνο, παράνομο και παραβιάζει το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Καάιμ από την Τρίπολη.

Ο λίβυος υφυπουργός σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα προβεί «στις απαραίτητες ενέργειες» ενώπιον των βρετανικών και των διεθνών δικαστηρίων κατά της απόφασης αυτής του Λονδίνου και κατηγόρησε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι έδρασε με «έναν τρόπο που είναι απαράδεκτος και δεν είναι αντικειμενικός».

Ο Χέιγκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Βρετανία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως τη μόνη «νόμιμη κυβέρνηση» της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook