Η έντονη παρουσία του κόσμου στις ειδικές διαδρομές και ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των πληρωμάτων  χαρακτήρισαν το ENEOS Ραλλυ Κρήτης 2016.

Ο αγώνας προσμετρούσε στο Περιφερειακό Κύπελλο Ασφάλτινων Ράλλυ Κρήτης ως ο 3ος γύρος του θεσμού και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ. Μεγάλος χορηγός ήταν τα λιπαντικά ENEOS ενώ τη διοργάνωση του ανέλαβαν από κοινού τα ηρακλειώτικα σωματεία Α.Ο.Κ και ΦΙ.Μ.Α με την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου. 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού αγώνα, ήταν η  υπερειδική διαδρομή στην παραλιακή οδό της πόλης του Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο, 15 Οκτωβρίου. Την Κυριακή το σκηνικό μεταφέρθηκε στο βουνό, και συγκεκριμένα στις δύο  ειδικές διαδρομές «Επισκοπή» και « Καστέλι» που πραγματοποιήθηκαν από τρεις φορές η καθεμιά. 

Όσο για τις συμμετοχές, 28 πληρώματα ξεκίνησαν και 21 κατάφεραν να φτάσουν στη ράμπα τερματισμού που είχε στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Ο αγώνας 

Στο αγωνιστικό σκέλος, πρώτοι στη γενική κατάταξη τερμάτισαν οι Αλυγιζάκης –Χατζηδάκης με Mitsubishi EVO IX. Mόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω τους τερμάτισαν οι Κακεπάκης-Μπαρδάκης με ίδιο αυτοκίνητο. Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσαν οι περυσινοί νικητές του αγώνα Αναπολιοτάκης-Χαλκιαδάκης με SEAT Ibiza kitcar.

Στην κατηγορία F2 νικητές αναδείχθηκαν τα αδέλφια Κτιστάκη, οι οποίοι χάρισαν θέαμα οδηγώντας στο όριο το Peugeot 306. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Νικολιδάκης-Πετούσης με Peugeot 106 S16 και την τριάδα των νικητών συμπλήρωσαν οι Πατσουράκης-Ζωφάκης με Citroen C2.

Νικητές επιμέρους κατηγοριών:

C2: Λευτέρης Αλυγιζάκης – Μιχάλης Χατζηδάκης Mitsubishi Lancer EVO IX
C3 + C4: Δημήτρης Κτιστάκης – Μάνος Κτιστάκης Peugeot 306
C5: Γιάννης Νικολιδάκης – Μάνος Πετούσης Peugeot 106 S16
C6: Μιχάλης Ανταλουδάκης – Νίκος Πλουμής Peugeot 106 S16