Τη διοργάνωση μιας έκθεσης που θ\’ αποσκοπεί στη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων της τοπικής μας οικονομίας (πρωτογενή τομέα και τουρισμού), δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών παραγωγών, των ξενοδόχων και των καταστηματαρχών εστίασης, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Ο λόγος για την έκθεση που ονομάζεται «αγρο-τουριστική συνεργασία» και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου στην παραλία και συγκεκριμένα στο χώρο του παλιού «Λαβύρινθου».

Μιλώντας για την εν λόγω πρωτοβουλία, η Μαίρη Λιονή, τόνισε πως «ως περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου ξεκινήσαμε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας μια σειρά επαφών με τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς του τόπου μας, προκειμένου να επισημάνουμε τα ζητήματα, που αφορούν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο».

Κάνοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, συναντήσεις με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα (ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, σύλλογος κτηνοτρόφων, σύλλογος τυροκόμων κ.λ.π.), αλλά και τους ξενοδόχους, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι παραγωγικές αυτές τάξεις, που αποτελούν και πυλώνες της τοπικής οικονομίας θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε αφενός να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους και αφετέρου να τονώσουν την τοπική αγορά και οικονομία, ιδιαίτερα σε συνθήκες μείζονος κρίσης και ύφεσης, όπως η σημερινή».

Η «αγρο-τουριστική συνεργασία», που όπως προαναφέραμε θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου στην παραλία, διοργανώνεται με τη συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου, του επιμελητηρίου, του εμπορικού συλλόγου, του συλλόγου ξενοδόχων, της ένωσης ξενοδόχων νοτίων περιοχών και του συλλόγου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την αντιπεριεφερειάρχη, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, 21 συνολικά εκθέτες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (όπως για παράδειγμα, λάδι, τυροκομικά, μέλι, βιολογικά καλλυντικά, τυροκομικά, αναψυκτικά, γλυκά κ.α,) σε ξενοδόχους, εστιάτορες και σεφ, αλλά και στο κοινό, έτσι ώστε μέσα από τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών να υπάρξει αμοιβαίο όφελος αλλά και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων μας, που αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητά τους.

Η ημερίδα

Παράλληλα με την έκθεση, στις 7,30 το απόγευμα της 29ης

Ιουλίου διοργανώνεται και μία ημερίδα στο λύκειο ελληνίδων με θέμα: «η τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση της κρητικής διατροφής και τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού», με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών. «Δεδομένου ότι η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία (που αποτελεί προαπαιτούμενο για να έχει κίνητρο ένας ξενοδόχος για να προσφέρει κρητικά προϊόντα) περνάει απ’ την εκπαίδευση και την ενημέρωση του καταναλωτή για την κρητική γαστρονομία, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την έκθεση εντός του Ιουλίου που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, ώστε μέσα από αυτή την εκδήλωση να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα και στους επισκέπτες- τουρίστες», σχολίασε μεταξύ άλλων η Μαίρη Λιονή.

Άλλωστε, στόχος  των διοργανωτών είναι η εκκίνηση μιας

σημαντικής πρωτοβουλίας ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διοργανωθεί και μία έκθεση μέσα στο χειμώνα και ειδικότερα την περίοδο που «κλείνονται» οι συμφωνίες για τις προμήθειες των ξενοδοχείων. Η έκθεση αυτή θα έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο στην αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών, αλλά και στην αύξηση των συνεργασιών και προμηθειών των τοπικών προϊόντων από τους ξενοδόχους της Κρήτης. «Φιλοδοξούμε -πρόσθεσε η κα Λιονή- πως η «αγρο-τουριστική συνεργασία» θα τύχει θερμής ανταπόκρισης από τον αγροκτηνοτροφικό και ξενοδοχειακό – επιχειρηματικό κόσμο του Ρεθύμνου, προκειμένου να καθιερωθεί ως θεσμός και να αναπτυχθεί σε επίπεδο Κρήτης τα επόμενα χρόνια».

Οι 21 εκθέτες

Οι εκθέτες που φέτος για πρώτη φορά θα δώσουν το «παρών» στην «αγρο-τουριστική συνεργασία», είναι οι παρακάτω:

Ονοματεπώνυμο/ Επωνυμία/Έδρα/Είδος

1. Α.Ν.Ε.Α. / Αποστόλοι / Αρωματικά, Ελιές, Αγκινάρες

2. Αgrion Terra / Άδελε / Ελαιόλαδο

3. Αμάλθεια / Μυριοκέφαλα / Βιολογικά καλλυντικά σαπούνια

4. Αρκάδι / Σαββάκης & Σια Ο.Ε. / Βιολί Χαράκι / Αεριούχα Ποτά

5. Βioselect / Ρέθυμνο / Βιολογικά καλλυντικά σαπούνια

6. Βογιατζιδάκης Νίκος / Ρούστικα / Τυροκομείο

7. Δουρουντουδάκη Αικατερίνη / Μυριοκέφαλα / Τυροκομείο

8. Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου / Τρία Μοναστήρια / Κιτρένωση

9. Ε.Γ.Σ. Μυλοποτάμου

10. ΕΛΟΓΑΚ

11. Ζουμπεράκης / Κρασί

12. Ζουμπεράκης Κ. / Μελισσοκομείο

13. Ηλιάκης Α.Ε. / Κάτω Μαλάκι / Τυροκομείο

14. Κόκκινος Δρ. / Κράνα / Τυροκομείο

15. Κτήμα Βαβουράκη / Βιολογικά κρέατα

16. Μελισσοκομική Μπιρλιράκης / Ζαχαροζύμαρο

17. Πατεράκης Εμμ. / Λαμπιώτες / Τυροκομείο

18. Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ρεθύμνου

19. Σύλλογος εστίασης

20. Συνεταιρισμός Γυναικών / Ερατώ / Αποστόλοι / Γλυκίσματα κ.α.

21. Τζουρμπάκης / Καρίνες / Τυροκομείο

 

rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook