Βέλγοι εισαγγελείς αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα που είχε υποβάλει η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, να ερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου σε βάρος του NATO, αποφαινόμενοι ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας της δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής αυτής χώρας δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο νόμος επιτρέπει να εκδικάζονται στο Βέλγιο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονιών σε βάρος ξένων ηγετών εάν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς κάποια σχέση ανάμεσα στη χώρα και στον κατηγορούμενο.

Η Αΐσα Καντάφι είχε υποβάλει την προσφυγή της στη βελγική δικαιοσύνη για ένα βομβαρδισμό που είχαν πραγματοποιήσει τα αεροσκάφη του NATO τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ, στον οποίο σκοτώθηκαν η μικρή (υιοθετημένη) κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, ένας μικρός γιος του και δύο ανίψια του.

Δικηγόρος που την εκπροσωπεί είχε υποστηρίξει ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση διότι το NATO εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος όμως της εισαγγελίας δήλωσε πως η προσφυγή δεν καλύπτεται από την δικαιοδοσία της βελγικής δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ευδιάκριτη σύνδεση ανάμεσα στα θύματα, ή στους κατηγορούμενους, και το Βέλγιο.

Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι του NATO καλύπτονται από διπλωματική ασυλία έναντι μηνύσεων.

Ωστόσο ετοιμάζεται και νέα προσφυγή.

Ο βέλγος δικηγόρος Γκισλέν Ντιμπουά δήλωσε ότι πρόκειται να υποβάλει αγωγή εναντίον της στρατιωτικής συμμαχίας εκ μέρους ενός λίβυου ο οποίος έχασε πολλούς συγγενείς του και το σπίτι του από βομβαρδισμό του NATO.

Ο ενάγων ζητά 100.000 ευρώ ως ζημίες. Ο Ντιμπουά είπε ότι αισιοδοξεί πως η αποστολή του NATO στη Λιβύη μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υπόθεσης σε αστικό δικαστήριο.

Νωρίτερα σήμερα, ένας από τους ηγέτες των εξεγερμένων της Λιβύης δήλωσε ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο υπέβαλε πριν από ένα μήνα στο καθεστώς της Τρίπολης μια προσφορά βάσει της οποίας ο Μουάμαρ Καντάφι θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα εάν παραιτείτο από την εξουσία, αλλά η προθεσμία που του είχε δοθεί έληξε.

«Η προσφορά αυτή δεν ισχύει πλέον», δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ πρόσθεσε ότι η προσφορά αυτή είχε γίνει πριν από περίπου ένα μήνα διαμέσου του επιτετραμμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, του Άμπντελ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, με προθεσμία δύο εβδομάδων. Οι δύο εβδομάδες πέρασαν και η προσφορά αυτή δεν είναι πλέον έγκυρη, πρόσθεσε.

Ο Χάτιμπ δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία αυτή, όμως ένας διπλωμάτης είπε πως περιλάμβανε την κήρυξη εκεχειρίας και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς τη συμμετοχή του Καντάφι.

Πηγή των εξεγερμένων είπε πως ο Χάτιμπ είχε προτείνει να σχηματιστεί ένα κοινό κυβερνητικό συμβούλιο που θα περιλάμβανε δύο ανθρώπους της κυβέρνησης του Καντάφι και δύο αξιωματούχους των εξεγερμένων. Όμως πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κάποια πρόταση για το ποιος θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ή να ηγηθεί της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο ο Άμπντελ Τζαλίλ το χαρακτήρισε «γελοίο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η πηγή ανέφερε πως το σχέδιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τον εμφύλιο στη χώρα και πρόσθεσε πως οι εξεγερμένοι πλέον θεωρούν ότι ο Καντάφι μπορεί να ανατραπεί μόνον με τα όπλα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook