Σέρβοι έβαλαν χθες φωτιά σε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Κοσόβου ότι ανέκτησε τον έλεγχο του σταθμού αυτού και ενός άλλου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, υφυπουργός της Σερβίας αρμόδιος για το Κόσοβο, δήλωσε ότι κανένας δεν τραυματίστηκε, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την εκδήλωση περαιτέρω επεισοδίων βίας. «Μια πράξη βίας προκαλεί περισσότερη βία. Φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια δίνη βίας», δήλωσε στο Ρόιτερς.

Ο μεθοριακός σταθμός ελέγχου στη Γιάρινα, όπως και ένας άλλος στη Μπίρνιακ, βρίσκονται στο επίκεντρο των κλιμακούμενων εντάσεων στο Κόσοβο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αξιωματικός της αστυνομίας του Κοσόβου πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε την Τρίτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και ντόπιους Σέρβους που αντιτίθενται στις προσπάθειες του Κοσόβου να πάρει τον έλεγχο των μεθοριακών του σταθμών.

Ο ίδιος μεθοριακός σταθμός είχε πυρποληθεί το 2008 από Σέρβους μετά την κήρυξη από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του.

Πυρά κατά δύναμης του ΝΑΤΟ

Η ομάδα των οπλισμένων Σέρβων, που επιτέθηκε την Τετάρτη και πυρπόλησε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο, άνοιξε πυρ κατά στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), ανακοίνωσε η δύναμη αυτή.

«Η κατάσταση χειροτέρευσε στον μεθοριακό σταθμό ελέγχου Γιάρινιε και επιβεβαιώθηκε ότι διαπράχθηκε ενέργεια εμπρησμού κατά της θέσης αυτής. Υπήρξαν επίσης επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς που ερρίφθησαν στο προσωπικό της KFOR που βρίσκεται εκεί κοντά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Στην ανακοίνωσή της η KFOR δεν αναφέρει τραυματισμούς και δεν διευκρινίζει αν οι άνδρες της δύναμης αυτής ανταπέδωσαν τα πυρά. Ωστόσο διευκρινίζει ότι εστάλησαν ενισχύσεις στα σύνορα.

Σέρβος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε δεκάδες άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα, οπλισμένους με μοχλούς, ρόπαλα και τσεκούρια, κοκτέιλ Μολότοφ και φωτοβολίδες να πυρπολούν το μεθοριακό σταθμό.

Αξιωματικοί των τελωνείων και της αστυνομίας κατάφεραν να διαφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR μετά την πυρπόληση του μεθοριακού σταθμού στον οποίο βρίσκονταν και την καταδίωξή τους από τους οπλισμένους Σέρβους.

Έκκληση Τάντις για αποχή από τη βία

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις ζήτησε σήμερα από τους Σέρβους του Κοσόβου να απέχουν από τη βία, μερικές ώρες μετά την πυρπόληση από ομάδα Σέρβων μεθοριακού σταθμού ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο.

«Οι ταραξίες που υποδαυλίζουν τη βία δεν υπερασπίζονται ούτε το λαό ούτε το σερβικό κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σέρβου προέδρου. «Ο λαός πρέπει να απέχει από τη βία», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Σέρβοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Κοσόβου ότι ανέκτησε τον έλεγχο του σταθμού αυτού και ενός άλλου.