“Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων στην πρόσφατη συνεδρίαση της ασχολήθηκε με τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, την οργάνωση του κινήματος και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα. 

Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το Μνημόνιο, φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση και νέο ξεκλήρισμα για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους. Νέα χαράτσια ετοιμάζονται να προστεθούν στα παλιά χαράτσια που ροκανίζουν το εισόδημά μας όπως το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης που είναι διπλό χαράτσι για τους αγρότες και εντάσσεται στην πορεία ιδιωτικοποίησης των νερών όπως προβλέπει η οδηγία  60/2000 της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την λειψυδρία λόγω έλλειψης κατάλληλων έργων, ενώ είμαστε από τους Νομούς που πανελλαδικά έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχοπτώσεων.  Σχεδιάζουν νέα μεγάλη αύξηση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια για να πάρουν επιπλέον 600 εκατ. Ευρώ.  Αύξησαν από φέτος τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία στο 6.95% ενώ η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και πρέπει να καταργηθεί η εισφορά.

Σχεδιάζεται παρά τις δεσμεύσεις  η μείωση των συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργούν καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την εξευτελιστική σύνταξη του ΟΓΑ που συνεχώς μειώνεται. Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια». Κάθε χρόνο αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ενώ μειώνουν ή δεν δίνουν αποζημιώσεις σε όσους δικαιούνται, όπως φέτος για παράδειγμα στους καστανοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς. Επιβάλλεται η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα  αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στο 100% της ζημιάς. 

Ταυτόχρονα, οι αγρότες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που εξαπολύουν εναντίον μας οι εμποροβιομήχανοι, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία,  αγοράζοντας όσο το δυνατόν φθηνότερα τα προϊόντα μας και, πουλώντας τα όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν ίσχυε ο καθορισμός ικανοποιητικής, κατώτερης, εγγυημένης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπως διεκδικούμε με τους αγώνες μας. Απέναντι σε ένα κόστος παραγωγής που αντί να μειώνεται συνεχώς αυξάνεται και μας εξοντώνει.

Είναι μονόδρομος η οργάνωση μας, η συγκρότηση και η ουσιαστική λειτουργία  Αγροτικών Συλλόγων που θα συσπειρώσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν διεκδικώντας λύσεις  για όλα τα οξυμμένα προβλήματα στην ύπαιθρο. 
Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν την διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα με μαζικούς λαϊκούς αγώνες ανατροπής. Να δυναμώσουμε και άλλο τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Συντονιζόμαστε με τους αγρότες από την υπόλοιπη Κρήτη και συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία στην κινητοποίηση που καλούν Αγροτικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, κατά την διάρκεια που επισκέπτεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον Νομό
Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών οικογενειών είναι οι φυσικοί σύμμαχοι μας, έχουμε κοινά προβλήματα τα κόκκινα δάνεια τη φοροληστεία, το ασφαλιστικό τερατούργημα, τις μειώσεις των συντάξεων, γι’ αυτό δίνουν δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, ενάντια και στον κοινωνικό αυτοματισμό που θα τον ξαναβρούμε  μπροστά μας με το στήσιμο των νέων μπλόκων και των όποιων μέτρων καταστολής. 

Απέναντί μας έχουμε κοινούς αντιπάλους και εχθρούς. Τους εμποροβιομήχανους, τους τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια,  τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις,  την ΕΕ,  το κράτος τους, που με τους βαρείς φόρους ρουφούν το αίμα μας,  που με την εκμετάλλευσή μας και το δανεισμό απομυζούν το μόχθο μας και τα κόμματα που έχουν την ίδια στρατηγική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια καλλιέργειας μοιρολατρίας και την ηττοπάθειας από όσους βρέθηκαν απέναντι μας σε άλλα μπλόκα και προέβαλαν αιτήματα των μεγαλοαγροτών-επενδυτών όπως τον διαχωρισμό των αγροτών  σε κατά κύριο επάγγελμα και μη. Διαχωρισμό που τον υλοποίησε η κυβέρνηση με στόχο την πιο γρήγορα συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Σήμερα είναι φανερό ακόμη και σε αυτούς που καλοπροαίρετα πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει αυτός ο διαχωρισμός ότι κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα φέρει στους ίδιους η καταστροφή και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Ούτε φτηνότερα μέσα και εφόδια παίρνουν, ούτε μικρότερη φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές έχουν, ούτε καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους.  Ενώ όχι μόνο δεν θα παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις αλλά θα υπάρξει παραπέρα μείωση τους με την εφαρμογή αυτού του διαχωρισμού. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν να κουτσουρεύονται κι άλλο οι ενισχύσεις τους αφού με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων θα αποχαρακτηριστούν 30.000 στρέμματα πανελλαδικά με ένα με ένα μεγάλο κομμάτι να αφορά και την Κρήτη.
Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι με τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα όπως φέτος που αναγκάστηκε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των μπλόκων να δεχθεί έστω και κουτσουρεμένο αφορολόγητο στο εισόδημα αλλά και στην πράσινη ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις 12000€ ενώ πριν τα μπλόκα ήταν αδιάλλακτη για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Υπήρξε ρύθμιση για σταμάτημα των αγροτοδικείων ως κατάκτηση του αγώνα μας. Αν δεν προασπίσουμε τις κατακτήσεις μας είναι έτοιμοι βεβαίως να τα πάρουν πίσω για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ήδη έχουμε περιστατικό όπου καλούν αγροτοσυνδικαλιστή σε απολογία για την δράση του στις κινητοποιήσεις του περασμένου χρόνου.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook