Οι τελευταίες δέκα ημέρες σίγουρα δεν ήταν καλές για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. Με την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών να βρίσκεται… επικίνδυνα κοντά, η διαρροή του βίντεο με τα απίστευτα σεξιστικά σχόλια κατά των γυναικών [που είναι ωστόσο μία ήδη γνωστή πτυχή του χαρακτήρα του], τις έντονες αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε καθώς επίσης και τις καταγγελίες που ακολούθησαν, το κόμμα των Ρεπουμπικάκων βρίσκεται σε… νευρική κρίση με τα καμώματα του μεγιστάνα και το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, τρίβει τα χέρια του.

Αμέσως μετά το βίντεο με τα –το επιεικώς αισχρά – σχόλια κατά των γυναικών, οι καταγγελίες για τη σεξιστική συμπεριφορά  του Τραμπ άρχισαν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας:  Αναφορές για «μπανιστήρι» υποψηφίων σε καλλιστεία που διοργάνωνε ο ίδιος, πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις, μέχρι και ένα δημοσίευμα για «φλερτ» με… 10χρονο κορίτσι. Το τελευταίο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ενός χριστουγενιάτικου σόου του «Entertainment Tonight» το 1992. Τότε ο Τραμπ ήταν 46 ετών και φέρεται να χαζεύει κάποια κοριτσάκι και έπειτα να λέει «με αυτήν θα βγαίνω σε δέκα χρόνια, το πιστεύετε;». Αντίστοιχο σχόλιο έχει κάνει και για την ίδια του την κόρη, την Ιβάνκα.

Είναι φανερό τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν και η ζημιά στην εικόνα του Τραμπ γίνεται όσο περνάν οι μέρες όλο και μεγαλύτερη. Παρότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν όλες οι καταγγελίες, ο μεγιστάνας φαίνεται να χάνει momendum στην πιο κρίσιμη στιγμή της εκλογικής μάχης και όπως είναι φυσικό το στρατόπεδο των Δημοκρατικών φροντίζει να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται τον σάλο που έχει προκληθεί. Είναι τέτοια η φθορά που όλο και περισσότερα στελέχη από το κόμμα του, τους Ρεπουμπλικάνους, διαχωρίζουν ξεκάθαρα τη θέση τους, με ορισμένους μάλιστα να διαμηνύουν πως δεν θα στηρίξουν καν τον Τραμπ στις εκλογές. Πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς εξέδωσε μια χωρίς προηγούμενο ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «ως πατέρας και σύζυγος προσβλήθηκα από τις λέξεις και τις πράξεις». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι ανακοινώσεις του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κασίς και του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία το 2012 Μιτ Ρόμνεϊ. Ακόμα και ο σκληροπυρηνικός Τζον Μακέιν που κατήλθε το 2008 δήλωσε ότι ανακαλεί την υποστήριξη του στον Τραμπ και στο ψηφοδέλτιο στις 8 Νοεμβρίου θα γράψει το όνομα ενός «καλού συντηρητικού» πολιτικού.

Με το ενδεχόμενο μίας οδυνηρής ήττας των Ρεπουμπλικάνων να είναι ορατό πολλοί φοβούνται πως οι επιπτώσεις θα διευρυνθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Δηλαδή, οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν τον έλεγχο που έχουν στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, δηλαδή στη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ήδη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποκήρυξε τον Τραμπ, λέγοντας πως δεν θα τον υπερασπιστεί, ούτε θα διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Και μπορεί η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να προσπαθεί να κρατήσει τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρήγμα μεταξύ του Τραμπ και των μελών της, οι δωρητές ωστόσο του κόμματος φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα New YorkTimes, πολλοί εξ αυτών ζητούν από το κόμμα να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα του μεγιστάνα, καθώς εκτιμούν πως τα τελευταία σκάνδαλα απειλούν πλέον το ίδιο το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν καν διεξαχθούν οι εκλογές, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται σε περιδίνηση από τις αποκαλύψεις για τον προεδρικό υποψήφιο.  Και η κατάρρευση του Τραμπ φαίνεται να παγιώνεται, αφού η τελευταία δημοσκόπηση της Wall Street Journal δίνει προβάδισμα στην Κλίντον 11 ποσοστιαίες μονάδες, με τον μεγιστάνα να συγκεντρώνει 37% και την υποψήφια των Δημοκρατικών 48%…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook