Ο νευροβιολόγος Igor Siwanowicz “παντρεύει” την επιστήμη και την τέχνη μέσα από αυτές τις απίστευτα λεπτομερείς εικόνες που λαμβάνονται με μικροσκόπιο λέιζερ. Χρησιμοποιώντας την εν λόγω συσκευή hi-tech, ο ίδιος αποκαλύπτει τον αόρατο κόσμο των μικρών πλασμάτων, όπως πεταλίδες, σκώρους και σκαθάρια.

Ο Siwanowicz, ο οποίος έχει κερδίσει βραβεία για τη φωτογραφία του, εργάζεται στο Janelia Farm του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes και χρησιμοποιεί αυτό το ειδικό μικροσκόπιο ως δημιουργική διαφυγή από την αγχωτική δουλειά του.

“Χρειαζόμαστε δημιουργικές διεξόδους” λέει και συμπληρώνει: “Ειδικά η φωτογραφία, όπου η μαγεία συμβαίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μόλις πατάμε το κουμπί του κλείστρου, είναι ό,τι καλύτερο για να ηρεμήσεις μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά”.

Το μικροσκόπιο σάρωσης λέιζερ έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση με ένα απλό μικροσκόπιο με φακό. Λειτουργεί με τη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών σε διαφορετικά επίπεδα εστίασης και την ανακατασκευή τους σε μια ενιαία υψηλής ανάλυσης εικόνα.

Τα σουρεαλιστικά χρώματα, που οφείλονται σε φθορίζουσες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να φωτιστούν τα δείγματα, κάνουν αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα να μοιάζουν εξωγήινα!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook