Προς ψήφιση τίθεται την Πέμπτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αναθεωρημένο σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπόνερ προβλέπει την περικοπή δαπανών κατά 917 δισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 900 δισ. δολάρια. Ήδη, πάντως, 51 βουλευτές των Δημοκρατικών και δύο ανεξάρτητοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το προτεινόμενο σχέδιο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν λίγες ημέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας. Τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου η προθεσμία λήγει και -εάν δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός- την επομένη οι ΗΠΑ θα πρέπει να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Συνεχίζουν να έρχονται δημόσια έσοδα. Να έρχονται χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα επειδή δεν θα μπορούμε πλέον να δανειστούμε για να πληρώσουμε όλους μας τους λογαριασμούς» δήλωσε ο Κάρνεϊ, κάνοντας λόγο για «κατάσταση κρίσης».

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνουν, ωστόσο, ότι θα προτείνουν στον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει βέτο επί του σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων. Και αυτό γιατί η αύξηση του ορίου δανεισμού που προτείνει το ρεπουμπλικανικό κόμμα καλύπτει τις ανάγκες των ΗΠΑ για έξι μήνες.

Μετά το εξάμηνο θα πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για νέα αύξηση. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που το απορρίπτουν τόσο Λευκός Οίκος όσο και οι Δημοκρατικοί, αφού το 2012 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών.

Το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών προκάλεσε νέα πτώση στη Γουόλ Στριτ την Τετάρτη, ενώ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε.

«Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο ο ρυθμός ελαττώθηκε» στις περισσότερες περιοχές της χώρας, διευκρινίζει η Fed σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook