Τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασε χθες στην Oλομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ν. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Μιλώντας επί της αρχής του σχεδίου νόμου για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας τόνισε ότι ακόμη και τώρα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η Ν.Δ. θα προσέλθει τελικά στη διαδικασία ανασύστασης του ΕΣΡ, όπως φαίνεται να εισηγούνται στελέχη της που διαθέτουν συναίσθηση των θεσμικών ευθυνών της παράταξης.

” Η ΝΔ έκανε στις αρχές του χρόνου το λάθος να ακυρώσει κάθε προοπτική ομαλότητας στο ΕΣΡ προκειμένου να μην γίνει ο διαγωνισμός. Φαίνεται ότι, δυστυχώς, η ηγεσία της θα προσπαθήσει να “διορθώσει” το λάθος αυτό με άλλο λάθος , πριμοδοτώντας ένα είδος τηλεοπτικού “αντάρτικου ” 

“Υπάρχει καιρός για την ηγεσία της ΝΔ” , συνέχισε ο Χανιώτης Βουλευτής,   “ν’ αντιληφθεί ότι ανατροπή της νομιμότητας με επάνοδο στο παλιό φαύλο καθεστώς δεν μπορεί να υπάρξει. Και να αρχίσει να πολιτεύεται ως δημοκρατικό κόμμα και όχι ως προέκταση εκείνων που επί χρόνια είχαν συνηθίσει να λυμαίνονται ανέξοδα το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων.”

Ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή.

“Η καινοτομία και η έρευνα” υπογράμμισε “δεν έχουν γίνει ακόμα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού παραγωγικού μηχανισμού πράγμα που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μια δεκαετία.  Τα αίτια χρειάζεται  να τα αναζητήσουμε στην εφαρμοσμένη πολιτική, στον τρόπο της μέχρι σήμερα διαχείρισης των κονδυλίων. Στη μηχανιστική λογική «όλοι από λίγο». Σήμερα, εκτός από την πολύ σημαντική επιστημονική δουλειά υπάρχουν σημαντικά κενά, αδυναμίες, υπάρχει απουσία προτεραιοτήτων , έλλειψη επιβράβευσης. Υπάρχει η γραφειοκρατία και πριν απ’ όλα η έλλειψη ενθάρρυνσης, η έλλειψη σχεδιασμού. Από τη μια εμφανίζεται σημαντική εξωστρέφεια που επεκτείνει το αντικείμενο ενασχόλησης σε τομείς που προσεγγίζουν περισσότερο την εφαρμοσμένη έρευνα, προβλήματα και ανάγκες της καθημερινής ζωής, υπάρχει κατά περίπτωση η αυξημένη προσέλκυση χρηματικών πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προβλήματα, που μάλιστα υπερακοντίζουν την κρατική συμμετοχή, υπάρχει το προσωπικό που εκτιμάται ως υψηλής εξειδίκευσης, πλην κάπως γηρασμένο, αφού η γενικότερη κατάσταση των τελευταίων ετών έχει εμποδίσει την ανανέωσή του.
Υπάρχει όμως από την άλλη και η ανεπτυγμένη γραφειοκρατία κυρίως στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Και αυτό το γεγονός επιδιώκει να αντιμετωπίσει η νέα ρύθμιση  χωρίς αυτό να οδηγεί σε αδιαφάνεια και απουσία ελέγχου. “

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook