Ανεύθυνη και παράνομη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, την απέλαση των Λίβυων διπλωματών από τη Βρετανία και την αναγνώριση των αντικαθεστωτικών, τους οποίους το Λονδίνο κάλεσε να στελεχώσουν την εκεί λιβυκή πρεσβεία.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ανεύθυνο, παράνομο και παραβιάζει το βρετανικό και το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Κάιμ από την Τρίπολη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες» ενώπιον των βρετανικών και των διεθνών δικαστηρίων.

Στέλνοντας στον Μουαμάρ Καντάφι το μήνυμα ότι η «νομιμότητά του έχει φτάσει στο τέλος της», η κυβέρνηση της Βρετανίας απέλασε ΄την Τετάρτη τον επιτετραμμένο και τους εναπομείναντες διπλωμάτες του καθεστώτος στη χώρα και αναγνώρισε επίσημα τους λίβυους αντικαθεστωτικούς, καλώντας τους να στελεχώσουν τη λιβυκή πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την απέλαση των διπλωματών του καθεστώτος Καντάφι και την αναγνώριση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών, ως μόνη νόμιμη αρχή της Λιβύης.