Η επίσκεψη που προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, τον ερχόμενο μήνα στην Ελλάδα, συμπίπτει με ανοικτά στρατιωτικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, αλλά και με την έξαρση του προσφυγικού.

Πηγές αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Ομπάμα ενδέχεται είτε να επισκεφθεί τη Λέσβο –το πιο γνωστό νησί στη διεθνή κοινότητα για τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και τη δοκιμασία που περνούν οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία από αυτή την κατάσταση– είτε τη ναυτική βάση της Σούδας, προκειμένου να συναντηθεί με το πολυάριθμο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει εκεί.

Οι συμβολισμοί είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη περίπτωση είναι προφανείς και πιθανώς θα αναδείκνυαν τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας τόσο ως χώρας υποδοχής και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών όσο και ως μιας σταθερής χώρας που δύναται να προσφέρει ό,τι της ζητηθεί από τους συμμάχους της.

Ο ακριβής σχεδιασμός μιας τέτοιας επίσκεψης σπάνια γνωστοποιείται πριν από την πραγματοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σούδα, θα είναι η πρώτη από τον Ιούλιο του 1991, οπότε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος φιλοξενήθηκε στα Χανιά από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με την ευκαιρία βρέθηκε στη ναυτική βάση, σε μια περίοδο λίγο μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (1990-91).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook