Το Καταδυτικό πάρκο και η Agro Expo στην ατζέντα της συνάντησης Δημάρχου Ιεράπετρας και Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Μια εποικοδομητική συνάντηση για θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Δήμου Ιεράπετρας με το Επιμελητήριο Λασιθίου είχε ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Θωμά Χαριτάκη στον Δήμο Ιεράπετρας. Το Καταδυτικό Πάρκο, η Αγροτική Έκθεση Agro Expo, αλλά και όσα εξαγγέλλονται για συνενώσεις Επιμελητηρίων ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου, κ. Βαγγέλη Δουλουφάκη.  

Το Καταδυτικό Πάρκο

Η παράδοση της χρηματοοικονομικής μελέτης και της μελέτης σκοπιμότητας για το Καταδυτικό Πάρκο Ιεράπετρας ήταν βασικό θέμα της συνάντησης. Οι δύο παραπάνω μελέτες, όπως αναφέρθηκε, τις οποίες εκπόνησε και παρέδωσε το Επιμελητήριο Λασιθίου στον Δήμο Ιεράπετρας  αποτελούν την αρχή μιας αρκετά σύνθετης προσπάθειας. 

Αναφερόμενοι στα βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, κατά τη συνάντηση τόσο ο κ. Καλαντζάκης όσο και ο κ. Χαριτάκης δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου έργου για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας με ιδιαίτερη αναφορά σε οφέλη, όπως η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η καταπολέμηση της εποχικότητας και παράλληλα η δημιουργία ικανών συνθηκών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και κατ’ επέκταση μείωσης της ανεργίας. 

Όπως τονίστηκε η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή της Ιεράπετρας, που θα επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία ενός Καταδυτικού Πάρκου, δύναται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής σε όρους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσφέροντας παράλληλα νέες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού.  

Σε μια περιοχή με εξαιρετικά υποθαλάσσια μορφολογικά χαρακτηριστικά και πρόσφορες καιρικές συνθήκες, όπως ο Δήμος Ιεράπετρας, υπάρχουν αρκετά ώριμες περιβαλλοντικά συνθήκες για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, ανέφερε ο Δήμαρχος, κάτι που επιδιώκουμε μέσα από την πρόταση που ως δήμος υποβάλλαμε στο πρόγραμμα   “Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020” με επικεφαλής εταίρο το Επιμελητήριο Λασιθίου, για τη δημιουργία  του Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή μας, τόνισε ο κ. Καλαντζάκης, ευχαριστώντας παράλληλα το Επιμελητήριο  και τον πρόεδρο του, κ. Χαριτάκη για την εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα  με τον δήμο.  

Όπως δήλωσε « Οι μέχρι τώρα κινήσεις μας αποτελούν την αρχή μιας μεγάλης διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσουμε η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση πολλών ακόμα μελετών με απώτερο σκοπό  να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να μπορούμε  να υλοποιήσουμε τη δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή μας».

Η διοργάνωση της 2ης Agro Expo

Στην επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης Αγροτικής Έκθεσης Agro Expo που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και στο όραμα ετών που έγινε πλέον πραγματικότητα αναφέρθηκαν οι κύριοι Καλαντζάκης και Χαριτάκης, εν όψει και της έναρξης των διαδικασιών για τη οργάνωση της 2ης Αγροτικής Έκθεσης στη Ιεράπετρα. 

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια αξιόλογη διοργάνωση που σκοπός είναι να καταστεί θεσμός με πανελλήνια απήχηση και εμβέλεια σε μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Ιεράπετρα. 

Στην οργανωτική διαδικασία, αλλά και στους στόχους για τη 2η Αγροτική Έκθεση αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο Δήμος στηρίζει κάθε κίνηση που στόχο έχει να υποστηρίξει τον αγροτικό κλάδο σε μια εποχή με ανταγωνιστικές συνθήκες, αρκετές δυσκολίες και πολλαπλές απαιτήσεις για τους αγρότες και τον αγροτικό κλάδο γενικότερα. 

Οι συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων 

Οι εξαγγελίες για συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων στο πλαίσιο αναμόρφωσης που προωθείται απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συζήτηση, με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας να εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των Επιμελητήριων σε επίπεδο νομών.  

Όπως ανέφερε «Δεν επικροτείται η πρόταση κατάργησης των υφιστάμενων σε κάθε νομό Επιμελητηρίων και της συγχώνευσής τους σε επίπεδο Περιφερειών, καθώς η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες, στερώντας τους αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές, οδηγώντας ουσιαστικά στις υπερσυγκέντρωση δομών και υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, τασσόμενος υπέρ της παραμονής των Επιμελητηρίων σε επίπεδο νομών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook