Με νέο τοκοχρεωλυτικό δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δήμος Χανίων θα επιχειρήσει να αναχρηματοδοτήσει παλιά δάνεια. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι το νέο δάνειο έχει ευνοϊκούς όρους καθώς έχει βάθος χρόνου 15 ετών και κυμαινόμενο επιτόκιο ενδεικτικά στο 4,3 %.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε σε αυτή την απόφαση αφού όπως τονίστηκε το νέο δάνειο που θέλει να λάβει η δημοτική αρχή για την κάλυψη των παλιών δανείων, με την επιμήκυνση χρόνου και το κυμαινόμενο επιτόκιο, σημαίνει ουσιαστικά ότι στο τέλος θα επιβαρύνει συνολικά τους Χανιώτες με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, από αυτό που καλείται να δώσει σήμερα. 

Μάλιστα, δημοτικός σύμβουλος με πρόχειρο υπολογισμό εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομ. ευρώ επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών.

Η κριτική που δέχτηκε η δημοτική αρχή ήταν δριμεία αφού οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι θα λάβει δάνειο επιβαρύνοντας επιπλέον τους πολίτες των Χανίων και μεταθέτοντας το πρόβλημα της αποπληρωμής στο μέλλον, συγκρίνοντας μάλιστα την απόφαση αυτή με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια με τα δάνεια οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο.

Μ. Βλαχάκης – Οι αριθμοί του νέου δανείου αλλά και των παλιών

“Το σύνολο των δανείων είναι 4.208.703 ευρώ από συνένωση των δήμων Χανίων, Νέας Κυδωνίας, Σούδας, Ελ. Βενιζέλου και Θερίσου. Αφορούσε κτίρια και υποδομές εκτός από αυτό του πρώην δήμου Χανίων που αφορούσε καταναλωτικό δάνειο.

Το σημερινό επιτόκιο είναι 5,9 αυτό που τώρα προτείνεται ενδεικτικά είναι κυμαινόμενο 4,3. Η ετήσια δόση είναι 748.825 ευρώ και η ενδεικτική τοκοχρεωλύσια δόση είναι 368.512, δηλαδή ετησίως ο δήμος κερδίζει 380.313. Η διάρκεια της αναχρηματοδότησης είναι 15 έτη. Αυτό δεν προέκυψε για τον δήμο Χανίων, γιατί υπάρχει σχετική ευημερία στα οικονομικά του δήμου, είναι απόφαση της ΚΕΔΕ.

Του δήμου Χανίων έληγε το 2020 και ήταν υπόλοιπο 554.000, της Σούδας έληγε το ένα το 2024 και ήταν 462.000 και το δεύτερο 872.000 και έληγε το 2022, της Νέας Κυδωνίας έληγε το 2016-17 και ήταν 20.000, του Ελ. Βενιζέλου έληγε το 2023 και ήταν 2 εκατομμύρια και του δήμου Θερίσου έληγε το 2023 και ήταν 261.000″

Νάνσυ Αγγελάκη: “Μετατοπίζετε το δάνειο στο μέλλον για να ελαφρυνθείτε τώρα εσείς”

“Μετά την τοποθέτηση του αντιδημάρχου βλέπουμε ότι κάποια δάνεια έληγαν φέτος κάποια δάνεια σε 4, 6, 7 χρόνια. Εσείς τώρα παίρνετε δάνειο 15ετίας! Ουσιαστικά μετατοπίζετε το δάνειο και το εναποθέτετε στις πλάτες κάποιας άλλης δημοτικής αρχής και εσείς ελαφρύνεστε αυτό το χρονικό διάστημα. Εφόσον είπατε ότι έχει οικονομική ευρωστία ο δήμος, γιατί δεν πληρώνετε τις υπάρχουσες δόσεις;”

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης:  “Θα επιβαρύνετε τους Χανιώτες σε βάθος χρόνου με πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιπλέον”

“Εγώ βλέπω από τους αριθμούς, ότι αν πάμε σε αυτή την πράξη θα επιβαρυνθεί το σύνολο των Χανιώτών με περίπου 1,3 εκατομμύριο ευρώ επιπλέον. Είμαστε σίγουροι ότι οι Χανιώτες θα έχουν λεφτά σε 5-10 χρόνια; Άρα επιβαρύνουμε τους πολίτες μας σε βάθος χρόνου, περίπου 1.150.000 περίπου με τους δικούς μου υπολογισμούς, για να ξεφύγουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή από ένα φορτίο των 750.000 ευρώ. Δηλαδή, αυτό που έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις μας και βρεθήκαμε να χρωστάμε υπέρογκα χρέη, το κάνουμε τώρα στους Χανιώτες πολίτες. Αυτό έκαναν και οι κυβερνήσεις, έπαιρναν δάνεια, τα επιμήκυναν και φτάσαμε στο χρέος αυτό.”

Γιάννης Σαρρής: “Θα επιφορτιστούν με μεγαλύτερο χρέος οι δημότες”

“Τόσα χρόνια υπήρχε η τακτική να παίρνουμε δάνεια και να χρεωνόμαστε και τώρα έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Θα θέλαμε τουλάχιστον εδώ μέσα να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε ανάγκη, δεν πρέπει να πάρουμε και άλλο δάνειο για 15χρόνια γιατί απλά θα επιφορτιστεί με μεγαλύτερο χρέος και βάρος ο δήμος Χανίων και θα πληρώσουν περισσότερα οι δημότες. Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να το πληρώσουμε αλλά να το μεταθέσουμε για αργότερα. Αυτό δεν είναι λογική.”

Νίκος Παπαντωνάκης: “Μας χρωστά το κράτος και εμείς αναγκαζόμαστε να πάρουμε και άλλο δάνειο”

“Συνεχίζεται ένα έγκλημα διαρκείας. Έχουμε πει ότι η κεντρική αξουσία οφείλει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 3 δις από χρήματα που έχει εισπράξει για λογαριασμό της και δεν τα αποδίδει. Συν το γεγονός ότι ο δήμος Χανίων έχει δώσει τα αποθεματικά του. Και έρχεται τώρα ένα ταμείο (ΤΠΔ) του οποίου τα χρήματα ανήκουν στον ελληνικό λαό, να επιβαρύνει τον χανιώτικο λαό με 385.000 το χρόνο τοκοχρεωλύσια. Χρήματα που θα μπορούσαν να γίνουν έργα. Δεν έχει κανείς το θάρρος, αυτή η περιβόητη ΚΕΔΕ να μηνύσει αυτούς που κάνουν αυτό το έγκλημα. Δεν μπορούμε εμείς τη στιγμή που μας χρωστά το κράτος χρήματα να αναγκαζόμαστε για να λειτουργήσουμε να πάρουμε άλλο δάνειο. Οι Χανιώτες θα πρέπει να δώσουν εκατομμύριο από την τσέπη τους και εμείς θα το θεωρούμε επιτυχία;”

Σεραφείμ Ρίζος: “Ο δήμος ακολουθεί την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και οδήγησαν τη χώρα εδώ”

Βλέπω τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το σημείο και ο δήμος ακολουθεί αυτή την πολιτική δυστυχώς. Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος. Οι Χανιώτες θα κληθούν να πληρώσουν αυτού του είδους τα δάνεια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καλούνται να πληρώσουν στις τράπεζες τα δάνεια της χώρας. 

Τ. Βάμβουκας: Προτάσσετε μικροπαραταξιακές λογικές

Επί δημαρχίας Σκουλάκη αυτό κάνατε και εμείς τότε είχαμε ψηφίσει γιατί είχαμε θερήσει ότι σε μια δύσκολη εποχή ήταν σωστό για τα οικονομικά του δήμου να τα ελαφρύνουμε. Όταν μπορούμε να βρούμε μια δανειοδότηση χαμηλότοκη να περάσουμε τη δύσκολη περίοδο, προτάσσουμε λογικές μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές. Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του. Εμείς για τη λήψη του δανείου έχουμε πάρει απόφαση, αυτό που ψηφίζουμε τώρα είναι αν είναι συμφέροντες οι όροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook