Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/10/2016 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνογλου, τον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Θραψανιώτη και την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί στους αλιείς  η παρουσία του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στις θάλασσες της Κρήτης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Κατσαφάρος, σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου σε θέματα αλιείας,  ο κ.Κατσώνης,  νομικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη, η ιχθυολόγος κ. Ψόχιου από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και οι εκπρόσωποι των αλιέων Λασιθίου κ. κ. Τσαράκης, Τσιφετάκης, Καράς  και Εγγλεζάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το σοβαρό θέμα της εισβολής του Λαγοκέφαλου στη θάλασσα της Μεσογείου με  καταστροφικές συνέπειες στο τομέα της αλιείας, η οποία δέχεται σοβαρό πλήγμα μιας και το συγκεκριμένο ψάρι δεν είναι βρώσιμο αλλά αντιθέτως είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχει τετραϋδροτοξίνη, αποτελεί επίσης το 40-50% των αλιευμάτων στη Κρήτη,  δημιουργώντας συγχρόνως  τεράστιες καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία τα όποια δεν αποζημιώνονται.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι αποζημίωσης των αλιευτικών εργαλείων ακόμα και μέσω της Ε. Ε. και να ληφθούν δραστικά μέτρα μέσω της μελέτης και της καταγραφής του λαγοκέφαλου και επισήμανε την σημασία της οργάνωσης των αλιέων σε ομάδες παραγωγών ώστε να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τα αιτήματα τους. 

Ο Γ. Γ.  κ. Αντώνογλου, κατανοώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, τόνισε ότι το Υπουργείο θα ξεκινήσει σειρά επαφών και συγκεκριμένων δράσεων με τη Ε. Ε. ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αλιέων,  από την παρουσία του λαγοκέφαλου αφού το πρόβλημα αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες. Παράλληλα σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοτοξινών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς) θα ερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης για φαρμακευτικούς σκοπούς της τοξικής ουσίας τετραϋδροτοξίνη. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook