Η βιοποικηλότητα της Κρήτης είναι αδιαμφησβήτη. Ενα νησί το οποίο διαθέτει τεράστια ποικιλία οικοτόπων και οικοσυ-στημάτων, αλλά και μοναδικών τοπίων. Πάνω σε αυτό επένδυσε ο δήμος Χανίων μαζί με τον κ.Πατεράκη Σταύρο και υλοποίησαν, έπειτα απο δύο χρόνια, ενα πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Το Meet Nature” (Συνάντησε την φύση), όπως αποκαλείται το πρόγραμμα, έχει σαν σκοπό οι τουρίστες να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των Χανίων.

Σήμερα στο Κ.Α.Μ στα Χανιά πραγματοποιήθηκε εσπερίδα για να γνωρίσει ο κόσμος τι είναι τελικά αυτό το πρόγραμμα και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον τόπο μας.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται στα Χανιά το 2014 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία δύο χρόνια μετά το 2016, ενω είχε διάρκεια μιας εβδομάδας και συμμετείχαν 40 άτομα από δυο διαφορετικές εθνικότητες, την Γαλλία και την Τσεχία.

Το Meet Nature χρηματοδοτείται κατά 75% απο την Ε.Ε ενω αυτό που πρέπει να αναφερθεί το οποίο τιμά την Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά είναι οτι απο τις 80 προτάσεις που κατατέθηκαν, για συμμετοχή στο πρόγραμμα απο όλη την Ευρώπη, μόλις οι 8 έγιναν δεκτές μεταξύ αυτών και τα Χανιά.

Βαρβάρα Περράκη: Τα Χανιά είναι ενας τόπος ευλογημένος που μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες κάθε ταξιδιώτη

Η κυρία Περράκη, αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού, μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για το εν λόγω πρόγραμμα ενώ τόνισε την σπουδαιότητα του για την πόλη μας.

Ένα καινοτόμο τουριστικό και ιδιαίτερο προϊόν για τα Χανιά. Αναφέρεται σε άτομα ανω των 50 που σαν σκοπό έχει να έρθουν σε επαφή με την φύση και να γνωρίσουν τις δυνατότητες της. Ο δήμος Χανίων συνεργάστηκε με τον Σταύρο Πατεράκη, γενικός διευθυντής του Spa Tours, που αποτέλεσε τον συντονιστή του προγράμματος. Για εμένα το πρόγραμμα σημαίνει δύο πράγματα 1) Είναι πολύ σημαντική και δημιουργική η ενασχόληση μας και η υλοποίηση πρακτικών εναλλακτικού τουρισμού που στοχεύει στην απόκτηση εμπειριών και 2) Οι συνέργιες μπορούν ανάμεσα στους φορείς και ενδιαφερόμενων να βοηθήσουν στην ανάδειξη και προβολή του τόπου μας ως εναλλακτικός τουρισμούς.

Τα Χανιά όπως ανέφερε η κυρία Περράκη είναι ενας τόπος ευλογημένος που μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες κάθε ταξιδιώτη ανεξαρτήτως ηλικίας και ενδιαφέροντος.

Στάυρος Πατεράκης: Απο τις 80 προτάσεις απο όλη την Ευρώπη εγκρίθηκαν μόνο 8 μεταξύ αυτών και τα Χανιά

Από την πλευρά του ο κ.Πατεράκης, συντονιστής του προγράμματος ανέφερε οτι

“Είναι ενα πιλοτικό πρόγραμμα που καταλήγει στον τουρισμό. Η Ε.Ε θέλει να δημιουργήσει προγράμματα τουρισμού για νέους και για ανθρώπους μεγαλύτερους απο 50 όπως το σημερινό. Το πρόγραμμα “Meet Nature” χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ε.Ε ενω αξίζει να αναφερθεί οτι έγιναν 80 προτάσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα απο όλη την Ευρώπη ωστόσο μόνο οι 8 εγκρίθηκαν. Ανάμεσα τους και τα Χανιά και μάλιστα με 92%.

Εμείς επιλέξαμε να ενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους με την Κρητική κουλτούρα, δηλαδή  με την διατροφή, τον πολιτισμού, την φύση κτλ, και πιστεύουμε οτι αυτό πέτυχε σε μεγάλο βαθμός. Τα αρνητικά σε σχέση με τα θετικά σχόλια ήταν πολύ λίγα αλλα και φυσικό ννα υπάρχουν και μέσα από αυτά θα γίνουμε καλύτεροι.

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η Ε.Ε δημιουργεί ενα αρχείο δεδομένων που καταγράφει τι θέλει η κάθε ηλικιακή ομάδα.
Είναι μια ηλικιακή ομάδα που θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν διαφορετικούς μήνες απο τους λεγόμενους τουριστικούς. Μας ανοίγει δρόμους να επεκταθεί η τουριστική σεζόν.”

Στην σημερινή εσπερίδα αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ώστε και μελλοντικά να βοηθήσουν τον ίδιο τον δήμο αλλά και τον κλάδο του τουρισμού των Χανίων. Κάθε μέρα τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις καθημερινές τους εμπειρίες στα Χανιά.

Μέσα απο αυτά τα ερωτηματολόγια βγήκαν διάφορα συμπεράσματα για τον τόπο μας αλλα και για την συμπεριφορά αυτής της ηλικιακής ομάδα τουρισμού.

Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της έρευνα

  • Γενικότερα όλοι έμειναν απο αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι. Συγκριτικά με τα δυο έθνη θα μπορούσαμε να πούμε οι οι Τσέχοι είδαν με πιο καλό μάτι τα Χανιά σε σχέση με τους Γάλλους, Ενώ πρέπει να αναφερθεί οτι από τα 40 άτομα ελάχιστοι είχαν ξαναέρθει στην Κρήτη.

  • Ξόδευαν κατά μέσο όρο 20 ευρώ ανα ημέρα

  • Επισκέφθηκαν μια έως τρείς επιχειρήσεις ανα ημέρα αλλά όπως επισημαίνουν θα ήθελαν να επισκεφθούν περισσότερες. Εδω λοιπόν έρχεται το ζήτημα με την έλλειψη επιχειρήσεων στην ύπαιθρό. Παρόλο δηλαδή που οι ίδιοι θα ήθελα να επισκεφθούν περισσότερα καταστήματα και αυτό συνεπάγεται με το να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, δεν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Θα πρέπει δηλαδή όσο αυτό είναι δυνατόν να έχουν πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και στην ύπαιθρο 

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό έμεινε ικανοποιημένο από τις τιμές.

  • Οι τουρίστες θέλουν αυξημένη ενημέρωση και πληροφόρηση απο την στιγμή που θα ταξιδέψουν ενω πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις να τους προτείνουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook