Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων κόσμου Ελλήνων και ξένων, εκπροσώπων των πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 στον αύλειο  χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, η εκδήλωση της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ – ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Ο Έφορος Ρεθύμνου της Π.Ε.Π.ΣΥ. Κώστας Σαββάκης  καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, μίλησε για το περιεχόμενο της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τους συντελεστές της, μουσικούς, χορωδούς και τραγουδιστές, ιδιαιτέρως τον μαέστρο Άρη Σφακιανάκη και την ξεναγό – συγγραφέα Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, καθώς την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, τον Δήμαρχο Βιάννου, τον εκπρόσωπο του Δήμου Ρεθύμνου – της Μητρόπολης Ρεθύμνου – της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Στη συνέχεια ο Έφορος θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε.Π.ΣΥ. Λευτέρης Χαρωνίτης, στον πρόλογο του για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βαθύτερο ηθικό και πολιτιστικό μήνυμα της εθελοθυσίας του Αρκαδίου, τονίζοντας:  «Η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η εθελοντική αυτοθυσία των ολοκαυτωθέντων στο Ιερό Μοναστήρι του Αρκαδίου για υπέρτατες αξίες, δημιούργησαν και παγίωσαν μια νέας ποιότητας πολιτισμική αξία που προστέθηκε ως λάμπων μαργαριτάρι, κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της πολιτισμικής μας παράδοσης».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η ξεναγός Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη παρουσίασε στο κοινό την ιστορικότητα του Μοναστηριού και την εικονογραφία του τέμπλου του Καθολικού. 

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε συναυλία που είχε προετοιμάσει μαζί με τον μαέστρο Άρη Σφακιανάκη, η Π.Ε.Π.ΣΥ.  που περιελάμβανε λαϊκά τραγούδια από τα ολοκαυτώματα του Αρκαδίου – της Βιάννου – του Αμαρίου – των Ανωγείων και της Καντάνου, καθώς και έντεχνα τραγούδια των Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοϊζο σε ποίηση Κώστα Μουντάκη, Γιώργη Καράτζη, Νίκο Γκάτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Κάλβο κ.α.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τραγουδιστές της Μικτής Χορωδίας Βιάννου «ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ»  και οι μουσικοί Μάνθος και Ραφαήλ Δαμουλάκης, Δημήτρης Σπανάκης και Νίκος Παπαμιχαήλ. Η κορύφωση του συναυλιακού μέρους της εκδήλωσης ήταν ο εξαιρετικός ΟΓΔΟΟΣ ΧΟΡΟΣ του Γιάννη Κωνσταντινίδη , με την αισθαντική ερμηνεία της πιανίστριας Λίλυς Δάκα.

Οι θεατές της εκδήλωσης έφυγαν καταγοητευμένοι , μιλώντας με κολακευτικά λόγια για την ποιότητα και την πρωτοτυπία της εκδήλωσης της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τη Μητρόπολη Ρεθύμνου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για τη στήριξη τους. Επίσης το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατσού Μανόλη Σαββάκη για την μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης και την παράδοση των δυο ωριαίων DVD. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης , εκ μέρους Δήμου Ρεθύμνου κ.Μίνως Αλεφαντινός,εκ μέρους της Μητρόπολης Ρεθύμνου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Νικόλαος Νικηφόρος, ιεροεπιστάτης Μονής Αρκαδίου Μοναχός Τίτος, περιφερειακός  σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, πρώην μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μπελαδάκης, πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Τρούλης , συγγραφείς κ. Θεόδωρος Πελαντάκης  – Άρης Κουτάκης, πρόεδρος και Γενική Γραμματέας  της Π.Ε.Π.ΣΥ. κ. Στέλιος Κουνελάκης  και Αγγελική Πελαντάκη, εκπρόσωποι δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων με χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης  η άφιξη δύο λεωφορείων με μέλη πολιτιστικών συλλόγων από Μοθιανά-Σκαφιώτου, Γλώσσα, Γαβαλομούρι και Βούβες Χανίων.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν οι μαντινάδες που ακολουθούν, πηγή έμπνευσης φίλων μαντιναδολόγων:

Στ’ Αρκάδι επαντήξανε
ούλοι οι αθοί  τση Κρήτης
και αναγαλλιάζουν οι κορφές
κι ο γέρο – Ψηλορείτης.

Σύναξη αντρίκια, διαλεχτή
με άντρες  ψυχωμένους
που δεν αντέχουν στη ντροπή
να τσι ‘χουν σκλαβωμένους

Βουλή ζητούν του Γιαμπουδή
κι απ’ τσι ψυχές του Άδη
κι αυτός τους αποκρίνεται:
Να γίνει η Κρήτη ΑΡΚΑΔΙ….

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook