Ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι το ΔΝΤ προβάλλει νέες σκληρές απαιτήσεις και ότι η στήριξη του για μείωση του χρέους και για χρηματοδότηση πιθανώς να συνοδεύεται από τέταρτο μνημόνιο -θέση που πρόσφατα εξέφρασε και ο πρώην τσάρος της οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης- ο Ευ.Τσακαλώτος τόνισε στη Βουλή ότι «δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα». 

Ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέος επαναλαμβάνοντας ότι «πολλοί παίκτες δουλεύουν για αυτό», αναγνωρίζοντας τη σημασία του και για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017 τόνισε δε ότι «πρώτη μέριμνα για την κυβέρνηση στη φάση της ανάπτυξης θα είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας σε σχέση με τις δαπάνες, τη μείωση της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα από την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει νέο μνημόνιο

Αναφορικά με το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της στάσης του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν προκύπτει ότι το Ταμείο θέλει κι άλλο πρόγραμμα» προσθέτοντας χαρακτηριστικά «η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα».

Ο υπουργός επισήμανε πως διαφωνεί με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τις εκτιμήσεις του, ότι μια ελάφρυνση του χρέους (που την ζητά το ΔΝΤ), θα συνοδευόταν από τέταρτο μνημόνιο.

«Πάρα πολλοί παίκτες δουλεύουν για το χρέος»

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος, επαναλαμβάνοτνας ότι η συζήτηση συνεχίζεται με πάρα πολλούς παίκτες, ενώ αναφερόμενος και στην προοπτική ένταξης στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης (QE), επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο», τόνισε ο Ευκλ.Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολλοί παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση, να μην μπούμε στο QE. Θα είναι μετά σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει, ούτε αυτοί που λένε ότι είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι για το χρέος τώρα».

«Το κλίμα αλλάζει γενικά» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι «οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα, δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εμείς δεν μιλάμε για success story»

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Ευκλ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αφήγημα success story. Το αφήγημά μας είναι, πως μπορούμε να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, αλλά κυρίαρχα, πως αυτή θα ενσωματώνει εμπράκτως τις κοινωνικές δυνάμεις που η κυρίαρχη ελίτ έχει απεμπολίσει». 

«Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια ηγεμονική στρατηγική που έχει αναπτυξιακό όραμα, με πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και ως προς τις δαπάνες και τις μειώσεις της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις. Οι παρεμβάσεις μας όλες είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας την αντιπολίτευση, και ιδίως την ΝΔ, να δώσει καθαρή απάντηση, αν σε αυτό συμβαδίζει με την κυβέρνηση, ή αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

«Αν δεν έχετε λύση σε αυτό, να ξέρετε ότι θα αποτύχετε», είπε ο υπουργός προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται, είναι αυτά να αντισταθμιστούν, και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργούσε και η διευθέτηση του θέματος του χρέους που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ.

«Όντως θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση – οι επενδυτές το θέτουν ως πολύ σημαντικό στοιχείο – κι αυτό θα επιταχύνει την άρση των capital control» εξήγησε ο υπουργός, και πρόσθεσε πως μπορεί να υποστηρίξει επίσης την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.

«Δεν μιλάω για “success story” διότι το πρόβλημα δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά το πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. 

Προσέθεσε πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε να πιστεύουμε ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε όντως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αλλά εξήγησε πως «χρειάζομαστε πολύ πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό μας μοντέλο για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook