Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητά μας αλλά εκφράζεται και υποσυνείδητα, καθώς παλεύουμε να διαχειριστούμε προβλήματα, δυσκολίες και προκλήσεις στη δουλειά, στην οικογένεια, στα οικονομικά μας και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας. Πώς εκφράζεται το στρες στα όνειρα και πώς μας βοηθούν τα όνειρα να κατανοήσουμε καλύτερα τους φόβους και τα άγχη μας;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιθεώρηση The Journal of Neuroscience, τα όνειρα αποτελούν αναπαράσταση του μοτίβου των εγκεφαλικών κυμάτων που συνθέτουν τις αναμνήσεις μας. Όσο λοιπόν περισσότερο σκεφτόμαστε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή συμβάν, τόσο πιο έντονα αποτυπώνεται στη μνήμη μας και είναι πιο πιθανό να εκφραστεί στα όνειρά μας.

Δείτε πέντε συχνά σενάρια που εκτυλίσσονται στα όνειρα και σχετίζονται άμεσα με το στρες.

1. Αργήσατε να πάτε στο μάθημα

Ακόμη κι αν τελειώσατε το σχολείο πριν 20 χρόνια, είναι πιθανό να ξαναβιώνετε τις σχολικές σας ανησυχίες στα όνειρά σας κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αυξημένο στρες. Εάν δείτε στον ύπνο σας ότι αργήσατε να πάτε στο μάθημα ή καθυστερήσατε να μπείτε στην τάξη για να δώσετε εξετάσεις, μάλλον νιώθετε απροετοίμαστοι για μεγάλες αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στη ζωή σας.

2. Σας πέφτουν τα δόντια

Τα δόντια στα όνειρα αντιπροσωπεύουν τη δύναμή σας. Εάν δείτε στον ύπνο σας ότι χάσατε όλα σας τα δόντια, ότι σας πέφτουν τα δόντια ή ότι κάποιος προσπαθεί να σας βγάλει τα δόντια, πιθανώς αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο στη ζωή σας.

3. Είστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο

Στο υποσυνείδητο, τα ρούχα λειτουργούν ως «ασπίδα» που σας προστατεύει από τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα όνειρο στο οποίο βρίσκεστε ξαφνικά χωρίς ρούχα μπροστά σε κόσμο υποδεικνύει αισθήματα ντροπής ή αδυναμίας. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει άγχος και φόβο σε θέματα οικειότητας και σεξ.

4. Σας κυνηγούν

Εάν βλέπετε στον ύπνο σας ότι κάποιος σας καταδιώκει και εσείς προσπαθείτε να ξεφύγετε, αυτό δείχνει ότι στην πραγματική σας ζωή υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα ή εμπόδιο που προσπαθείτε να αποφύγετε. Επειδή όμως η λύση δεν είναι η… φυγή, το όνειρο λειτουργεί σαν «καμπανάκι» για να πειστείτε να αντιμετωπίσετε και να λύσετε ό,τι σας απασχολεί.

5. Χάνετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου

Η οδήγηση στο όνειρο είναι ενδεικτική για το αίσθημα ελέγχου στη ζωή σας. Εάν βλέπετε ότι βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι αλλά δεν έχετε τον έλεγχο του οχήματος, πιθανώς αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ορίσετε την πορεία της ζωής ή της καριέρας σας. Αναρωτηθείτε ποιο είναι το δικό σας μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξή σας και κατά πόσο αξιοποιείτε όλες σας τις δυνατότητες.

Medical Daily

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook