Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ η 10η Παγκρήτια Αγροτική-Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, τέλεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, βουλευτών και του δημάρχου Ζαχ. Καλογεράκη.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Σκουλά και τη συμμετοχή του τμήματος χορού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Η έκθεση, που αποτελεί θεσμό για τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά προϊόντα, διοργανώνεται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με ανάδοχο την "Άλφα Εκθεσιακή".

Αγροτικός και εμπορικός χαρακτήρα

Με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες και εκατοντάδες εκθέτες τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, φέτος για πρώτη φορά η έκθεση έχει, όχι μόνο αγροτικό, αλλά και εμπορικό χαρακτήρα. Παράλληλα, στοχεύει, εκτός από τον τομέα της προβολής και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, και στον τομέα της ειδικής επιστημονικής ενημέρωσης των παραγωγών σε θέματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. Διακεκριμένοι ομιλητές θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε μια σειρά εσπερίδων με διευρυμένη θεματολογία. Επιπλέον, πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα προσφέρει ψυχαγωγία στους επισκέπτες.

Η 10η Παγκρήτια Αγροτική-Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου. Θα λειτουργεί από τις 5:30 το απόγευμα ως τις 10:30 το βράδυ τις καθημερινές, ενώ το σαββατοκύριακο από τις 10:30 το πρωί ως τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα ως τις 10:30 το βράδυ.

Ο Μαν. Φραγκάκης

Χαιρετίζοντας την τελετή των εγκαινίων ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Φραγκάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Η διαχρονική διαδρομή της Γεωργικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία τα μεγάλα και επωφελή αποτελέσματα κάθε προσπάθειας που διακρίνεται από επιμονή, συνέπεια και συνέχεια. Έχει πλέον συμπληρωθεί μια εικοσαετία επιτυχημένων διοργανώσεων, οι οποίες μετέτρεψαν μια διορατική πρωτοβουλία σε έναν δημιουργικό και καρποφόρο θεσμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Επιμελητήριο Ηρακλείου αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση για την υποστήριξη του θεσμού και την ενεργό συμβολή του, καθώς είναι αδιάλειπτα συνδιοργανωτής της Έκθεσης.

Το Επιμελητήριο διατηρεί επίσης κάθε χρόνο και την ιδιότητα του εκθέτη, παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση στις τοπικές επιχειρήσεις και στους επισκέπτες. Η Έκθεση αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο και χαρακτήρα της αγροτικής υπαίθρου, καθώς και τον πολυλειτουργικό ρόλο του αγρότη. Ο ρόλος αυτός επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από την πατροπαράδοτη γεωργική παραγωγή και αφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και στη βελτίωση και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα των εσπερίδων

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εσπερίδων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη διοργάνωση στις εγκαταστάσεις της έκθεσης είναι:
ΠΕΜΠΤΗ 28-7-2011
* 7:30 το απόγευμα: Συζήτηση με θέμα "Αποτελεσματική δακοκτονία-Εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης του δάκου" και ομιλητές τους Μανουσάκης Εμμ., γεωπόνο στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Ρισσάκη Στέλλιο, γεωπόνο VIORYL SA, Βόντα Ιωάννη, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Λειβαδάρα Ιωάννη ερευνητή ΙΤΕ, και Φιτσάκη Ευρικλή, εκπρόσωπο εταιρείας "Δακο-Φάκα".
* 7:30 το απόγευμα: Συζήτηση με θέμα "Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς-Μέλλον και προοπτικές" και ομιλητές τους Παπαηλιάκη Μιχαήλ (εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας ΤΕΙ Κρήτης) και Πετράκη Δημήτρη, πρόεδρο Συν/μού Βιοκαλλιεργητών Ενδοχώρας Ν. Ηρακλείου.
* 9:30 το βράδυ: Λαϊκό πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Μουρτζάκη Χρήστο, Ασσαριωτάκη Γιώργο, Λορέντζο Δημήτρη, Κουριδάκη Γιώργο και Ξεκαρδάκη Παντελή. Τραγούδι Ασσαριωτάκης Κώστας και Ραφαέλλα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-7-2011

* Στις 7:30 το απόγευμα: Παρουσίαση μελέτης των επτά χωρών και η αξία της κρητικής διατροφής" από την Αποστολάκη Ιωάννα, διαιτολόγο-διατροφολόγο στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
* Στις 7:30 το απόγευμα: "Με τα βότανα τση γης, γιατρεύονται τα πάθη" (Οικονομάκης Κων/ος, γεωπόνος ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ), "Διατροφική αξία των άγριων χόρτων της Κρήτης" (Κυπριωτάκης Ζαχαρίας, δρ καθηγητής Συστημ. Βοτανικής ΤΕΙ), "Κλιματική αλλαγή και Γεωργία" (Ελένη Γουμενάκη, δρ καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης).
* Στις 9 το βράδυ: Κέρασμα με κρητικά παραδοσιακά εδέσματα από το ΚΑΠΗ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
* Στις 9:30 το βράδυ: Θεατρική παράσταση "Οι Όρνιθες" του Αριστοφάνη (επιμέλεια διοργάνωσης Λυραράκη Αργυρώ και Μακρογιαννάκης Μανόλης).

ΣΑΒΒΑΤΟ 31-7-2011

* Στις 9:30 το βράδυ: Κρητική μουσική με τον Μαρίνο Πλευράκη και τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος Καστελίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-7-2011

* Στις 7:30 το απόγευμα: "Συστήματα διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων" (Στεφανάκης Αλέκος, (πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης), "Παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο ρόλος των σφαγείων" (Σωμαράς Ζαχαρίας (περιφερειακός διευθυντής Κτηνιατρικής).
* Στις 9:30 το βράδυ: Κρητική μουσική με τον Γιώργο Γλυκοκόκαλο και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιάς.

Νέα Κρήτη