Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, διαμορφώνεται νέο θεσμικό πλαίσιο και εισάγεται ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής των κερδών, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Η βουλευτής Χανίων, Β. Βαγιωνάκη στην τοποθέτησή της δεν θέλησε να παρεκκλίνει από την ουσία του νομοσχεδίου, τονίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». 

Παρόλα αυτά, επειδή βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν στην αδειοδότηση των καναλιών, ζήτησε να είναι προσεκτικοί και «να αφήσουν τη δικαιοσύνη να αναπνεύσει» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλάτε για αντισυνταγματικότητα του νόμου Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Στη συνέχεια η κα Βαγιωνάκη επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο, σχολιάζοντας πως η κοινωνική οικονομία «δεν αποτελεί απλά έναν τρίτο διακριτό τομέα της οικονομίας – που δεν έτυχε ανάπτυξης στην Ελλάδα – αλλά αποτελεί «ανεξερεύνητη γη» και σημαντικό εργαλείο βελτίωσης της θέσης κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται από την κρίση», ενώ παράλληλα «έχει δυναμική να συγκροτήσει οικονομικά περιβάλλοντα χειραφετημένης και ασφαλούς εργασία, άμβλυνσης κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλής ποιότητας παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών»

Επιπρόσθετα, τόνισε πως η κοινωνική οικονομία «μπορεί να αξιοποιηθεί κι από την ιδιαίτερα καταρτισμένη – αλλά και πληγωμένη από την ανεργία – νεολαία της χώρας, ως όχημα δημιουργίας παραγωγικών σχημάτων», σημειώνοντας όμως παράλληλα, πως «η πρόκληση παραμένει: Πως θα κάνουμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους άνεργους, τις ευάλωτες ομάδες να επανενεργοποιηθούν και να αξιοποιήσουν το νεοεισαχθέν θεσμικό πλαίσιο; Είναι δύσκολο: υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, κούραση στους πολίτες και ανυπαρξία σχετικής εξοικείωσης, συνεπώς η δουλειά μας δεν τελειώνει με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αντίθετα τώρα ξεκινά. Χρειάζεται ενημέρωση, επιμόρφωση του κόσμου, μάχη με κοινωνικούς αποκλεισμούς και φυσικά συνολική ανάκαμψη της οικονομίας».

Η κα Βαγιωνάκη ζήτησε από τον κόσμο να εξετάσει το νομοσχέδιο «σε συνδυασμό με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, η επαναθέσπιση των αγροτικών συνεταιρισμών ή η προγραμματισμένη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και προώθησης κοινωνικής οικονομίας σε κάθε Περιφέρεια», ενώ εξήρε τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, «το οποίο θα αποτελείται από πόρους εθνικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικές επενδύσεις και το οποίο θα υποστηρίζει φορείς κοινωνικής οικονομίας που αναπτύσσουν παραγωγικές δραστηριότητες και δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».

«Ιδρύοντας το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα συγκεντρώνουμε πόρους που θα μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται στήνοντας δομές – που θα έχουν συνέχεια. Στο ίδιο μήκος κύματος – αν και απαιτεί χρόνο και εξειδίκευση – πρέπει να εξετάσουμε κίνητρα ασφαλιστικά και φορολογικά, που θα ενισχύσουν τη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην πρώτη μεταβατική περίοδο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «ο υπό συζήτηση νόμος ενισχύει και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ. 

Ενδεικτικά αναφέρω την αναλογία εργαζομένων και μη μελών, καθώς τα μη μέλη δεν θα υπερβαίνουν το 40%, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο Κοιν.Σ.Επ. να ιδρύονται αποτελώντας γραφεία ευρέσεως εργασίας. Επίσης,  μέλος μιας Κοιν.Σ.Επ. δεν μπορεί να είναι μέλος άλλων Κοιν.Σ.Επ. με παρόμοια δραστηριότητα, ενώ αλλάζει και το ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων μιας Κοιν.Σ.Επ. που προέρχεται από δημόσιο χρήμα και το οποίο δε μπορεί να ξεπερνά το 65% των εσόδων της, με σκοπό την αποφυγή κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων ή ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων. Ταυτόχρονα διευρύνεται το πεδίο των Κοιν.Σ.Επ., στην ένταξη των οποίων πλέον συμμετέχουν και ειδικές ομάδες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών, νέοι κάτω των 25, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ΑΜΕΑ, εξαρτημένα άτομα, απεξαρτημένα άτομα, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες – ώστε να υποστηρίζεται η ένταξή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Τέλος, η κα Βαγιωνάκη υπογράμμισε πως για τη διευκόλυνση όλων των παραπάνω «έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 157 εκατ. ευρώ, τα οποία την επόμενη περίοδο θα διατεθούν για την υποστήριξη του τομέα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και υπερθεμάτισε σχετικά με τη σύσταση Ειδικής θεματικής Γραμματείας Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία, όπως είπε «θα συντονίζει την εκτέλεση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, θα συγκεντρώνει αρμοδιότητες, θα εποπτεύει, θα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και θα συλλέγει ευρωπαϊκές πρακτικές»
«Είναι ανάγκη, αλλά και ευκαιρία, να αξιοποιηθεί η κοινωνική διαθεσιμότητα, ιδιαίτερα των νέων, που αντί να εξαναγκαστούν σε επιλογή θέσεων επισφαλούς εργασίας, μπορούν να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες, Αυτός ο νόμος θέτει τις βάσεις. Το χει ανάγκη και η οικονομία και η κοινωνία» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook