Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται επισήμως στα 1.256.911. Από αυτούς οι 256.000 είναι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και από αυτούς οι 120.000 είναι άτομα κάτω των 20 ετών.

Με αυτά τα στοιχεία γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια πάθηση που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών γι’ αυτό και η σωστή ενημέρωση θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή της.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ένα τριήμερο δράσεων που διοργανώνει στα Χανιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διαβητικών. Πρόκειται για εκδηλώσεις τις οποίες πραγματικά πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι είτε πάσχουν από διαβήτη είτε όχι και κυρίως νέοι γονείς με μικρά παιδιά.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ενημέρωση αλλά και σειρά δωρεάν εξετάσεων, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 16.00 ενημερωτική επιστημονική εκδήλωση για το κοινό με γιατρούς από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα.

Το Σάββατο και την Κυριακή τα δρώμενα θα γίνουν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το περίπτερο του παιδότοπου για τα μικρά παιδιά, το περίπτερο του αυτοελέγχου όπου θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης, το περίπτερο με 7 διαφορετικές ιατρικές εξετάσεις και το περίπτερο της διατροφής όπου εκεί θα δίνονται με την υποστήριξη διατροφολόγων, συνταγές αλλά και μικροδείγματα φαγητού για να δει ο κόσμος πώς μπορεί να γευτεί ωραία γεύματα και να ζει υγιεινά.

Οι εξετάσεις θα γίνονται απευθείας με προτεραιότητα χωρίς ραντεβού και το αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπάρχει τέλος η εξέδρα όπου θα παρουσιαστεί το αθλητικό κομμάτι των δρώμενων γιατί η άθληση είνααι αναπόσπαστη στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν στην εκδήλωση γονείς με μικρά παιδιά που έχουν διαβήτη τύπου 1, ειδικά μετά τον θόρυβο που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με μια μαθήτρια της β΄λυκείου στη Θεσ/νίκη την οποία ο καθηγητής την ανάγκασε να βγει έξω από την τάξη για να κάνει τη μέτρηση γλυκόζης.

Θα πρέπει τα παιδιά με διαβήτη να μην δέχονται ρατσισμό. Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη και κατά κύριο λόγο ψυχολογική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook