Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύει η εφημερίδα τα Νέα, σοκάρουν, καθώς στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Τα στοιχεία του μηνός Σεπτεμβρίου από το σύστημα Εργάνη, αποτυπώνουν την ανατροπή στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% (σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις νέες προσλήψεις) και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015 οι προσλήψεις που έγιναν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50%, έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης.

Το κλείσιμο των τραπεζών (capital control), η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας, αλλά και η αύξηση των εισφορών οδήγησαν συνδυαστικά σε οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αναφέρει σχολιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης. «Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ήταν δραματικές, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους. Τη διετία 2015-2016 συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, οι “φτωχοί εργαζόμενοι” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook