Να κλείσει τις εκκρεμότητες της α΄ αξιολόγησης και να πάρει την ερχόμενη Δευτέρα τα επόμενα 1,7 δισ. που εκκρεμούν ακόμα για τη χώρα μας, βάζει σαν πρώτο στόχο η κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που ξεκινούν από σήμερα από το πρωί στην Αθήνα. Οι επόμενες 7 ημέρες, μέχρι τις 27 του μηνός, θα κρίνουν αν θα αποδειχθεί εύκολος ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων αυτών, ώστε να φανεί αν θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το αργότερο και την β΄αξιολόγηση, οδηγώντας μετά την συζήτηση στη λύση για το χρέος και το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό Μνημόνιο.

Η προσπάθεια όμως συναντά αρκετά εμπόδια. Σε μία μόλις μέρα, εχθές, η ΕΚΤ και ο (θεωρούμενος και «σύμμαχος» απέναντι στο ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες, χαρακτηρίζοντας «πολύ πρόωρη» κάθε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ «ψαλίδιζε» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ, αντί 0,7% που προέβλεπε πριν δυο βδομάδες το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δυσκολίες αποτυπώνονται και στην ατζέντα των πρώτων συναντήσεων που θα έχουν σήμερα οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους ξένους απεσταλμένους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζίσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα:

– Με το «καλημέρα» οι δανειστές θέλουν να τσεκάρουν αν θα είναι όλα έτοιμα για να τεθεί σε λειτουργία το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) από τον Δεκέμβριο ήδη, πριν καν δηλαδή αλλάξει ο χρόνος. Η ίδρυσή του ήταν προαπαιτούμενο από την α΄αξιολόγηση που τέλειωσε τυπικά πριν 10 μέρες και στόχος ήταν να λειτουργεί την 1.1.2017, αλλά στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου φάνηκε η απαίτηση των δανειστών να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί νωρίτερα, και από φέτος κιόλας. Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκθέσει την κατάσταση και πώς προχωρά η διαδικασία.

– Άσχετα από την 1η και την 2η αξιολόγηση, επείγει να δοθούν τα 1,7 δισ. ευρώ που ακόμα περιμένει η Αθήνα, από τα δάνεια για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του κράτους σε ιδιώτες. Ο κύριος Τσακαλώτος θα δώσει στοιχεία πληρωμών Σεπτεμβρίου που δεν τα είχε διαθέσιμα στο Eurogroup πριν 11 μέρες, για να ενημερώσει ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος να δοθούν και τα 1,8 δισ. της πρώτης υποδόσης στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, για να μειωθούν αντίστοιχα και τα ληξιπρόθεσμα.

Είναι επίσης όμως και αυτό ένα σημαντικό τεστ, που ίσως δείξει αν οι δανειστές έχουν την καλή διάθεση για να τελειώνουν γρήγορα με τα «εύκολα», πριν έρθουν τα πιο δύσκολα στην διαπραγμάτευση για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Και αυτό γιατί, τυπικά τουλάχιστον, τα πρώτα 1,8 δισ. δόθηκαν με τον όρο να πληρώσει με αυτά το κράτος παλαιά χρέη του, αλλά χωρίς να δημιουργεί καινούργια χρέη. Το πρόβλημα είναι πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πως η στάση πληρωμών συνεχίζεται και η υστέρηση πληρωμών από τον Μάιο και μετά μεγαλώνει, κάτι που σημαίνει πως ίσως κάτι δεν πάει καλά και ότι το δημόσιο δεν πληρώνει κάποιες τουλάχιστον από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, επειδή δυσκολεύεται ενδεχομένως να εξοφλήσει τις παλαιές –παρά το νέο δάνειο που πήρε τον Ιούνιο για να το κάνει.

Τη σημερινά ατζέντα ολοκληρώνουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδείας κ. Φίλη για θέματα της Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος κ.Σκουρλέτη για τις «ουρές» της α΄αξιολόγησης σε θέματα Ενέργειας και για το Κτηματολόγιο, και με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Παπαγγελόπουλο για θέματα Καταπολέμησης της Διαφοράς.

Μετά τα πρώτα ραντεβού στο ξενοδοχείο Χίλτον για τα «απόνερα» της α΄αξιολόγησης, την Κυριακή θα ξεκινήσει η β΄αξιολόγηση. Τότε αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά σε συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook