Πολλά χρόνια πριν, Κρητικοί, γεμάτοι όνειρα και ελπίδες, γέμισαν τη βαλίτσα τους και ξενιτεύτηκαν στην Αυστραλία για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τις οικογένειες τους. 

Ποτέ όμως, δεν ξέχασαν το αγαπημένο τους νησί, τον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν περισσότερο από όλους, την Κρήτη. Εκεί στην μακρινή Αυστραλία γενιές και γενιές μετά, όχι μόνο δεν ξέχασαν την Κρήτη αλλά δημιούργησαν μια… δεύτερη μέσα από τους δεκάδες παγκρήτιους συλλόγους που δημιούργησαν κρατώντας ζωντανά τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού.

Οι Κρητικές κοινότητες στην μακρινή Αυστραλία εμπνέουν σεβασμό και κερδίζουν αναγνώριση, με τις αρχές, τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους, με τις στολές, τους χορούς και τα τραγούδια τους, αλλά και κυρίως με τη λεβεντιά και τον κρητικό αέρα των ομογενών, που τα διατηρούν και διαφυλάττουν σαν διαμάντι.

To Flashnews.gr, έκανε μια προσπάθεια να γνωρίσει καλύτερα τους ‘λεβέντες’ της Αυστραλίας και ήρθε σε επαφή με τον Κισσαμίτη Μιχάλη Χουδαλάκη, πρόεδρο της ομοσπονδίας Αυστραλών και Νεοζηλανδών και αντιπρόεδρο της Κρητικής αδελφότητας της Μελβούρνης.

Ο Μιχάλης Χουδαλάκης γεννήθηκε στην Αυστραλία. Ο πατέρας του το 1965 μετακόμισε στην Αυστραλία οπου γνώρισε την μητέρα του.Μεγαλώνοντας στο σπίτι μιλούσαν ελληνικά ενω οι γονείς του, όντας Χανιώτες και οι δυο, τον έφεραν γρήγορα σε επαφή με την Κρητική παράδοση.

Το “Κρητικό Σπίτι” της Μελβούρνης και οι Κρητικές αδελφότητες στην Αυστραλία

Το Κρητικό σπίτι όπως αποκαλείται είναι η Κρητική αδελφότητα εκεί που ο Μιχάλης έκανε εγγραφή απο πολύ μικρή ηλικία και γνώρισε την αγαπημένη του γυναίκα που είναι και αυτή απο την Κρήτη.

Αυτή την στιγμή όπως μας επισήμανε ο Μιχάλης, στην Αυστραλία υπάρχουν 12 ή 13 Κρητικές αδελφότητες οπου απαρτίζονται συνολικά απο περίπου 3000 Κρητικούς.Οι μεγαλύτερες εξ’αυτών βρίσκονται στην Μελβούρνη και στο Σίδνευ οπου αριθμούν συνολικά 2000 μέλη.

Ωστόσο, παλαιότερα, οι αδελφότητες ήταν δεκάδες, ίσως περισσότερες απο 50, αλλα με λίγα άτομα και έτσι συννενόθηκαν στο πέρασμα του χρόνου ωστε η λειτουργία τους να καταστεί πιoΗ αποτελεσματική.

Ο σύλλογος της Μελβούρνης στον οποία δραστηριοποιείται κάνει πολύ συχνά εκδηλώσεις. Κρητική μουσική, χοροί και τραγούδια είναι μερικές απο τις δραστηριότητες τους ενω τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα μαζεύονται στην αίθουσα εκδηλώσεων και λένε ιστορίες για το αγαπημένο τους νησί ενω γίνονται και μαθήματα Κρητικών χορών για μικρούς και μεγάλους.

Το αποκορύφωμα τον εκδηλώσεων κάθε χρόνο είναι η Μάχη της Κρήτης.” Και για εμας αλλα και για τους Αυστραλούς που είχαν συγγενείς που πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης, είναι μια μεγάλη γιορτή.Μάλιστα οι Αυστραλοί αγαπούν πάρα πολλοί τους Κρητικούς και ενας απο τους κύριους λόγους είναι διότι στον Παγκόσμιο Πόλεμο η Κρήτη τους φιλοξένησε και τους προστάτεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.”

Με τι ασχολήθηκαν οι πρώτοι Κρητικοί στην Αυστραλία και τι επιχειρήσεις έχουν τώρα

Φυσικά η ξενιτιά και ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια που πήγαν οι πρώτοι Κρητικοί στην Αυστραλία, μη γνωρίζοντας την γλώσσα και μην έχοντας κάποιον να τους καθοδηγήσει αποτέλεσε ενα σημαντικό πρόβλημα που στην πάροδο του χρόνου ξεπεράστηκε.

Αρχικά οι πρώτοι Κρητικοί δούλευαν σε εργοστάσια ως εργάτες ενω πιο μετά ασχολήθηκαν με τις τέχνες.Πολλοί έγιναν ηλεκτρολόγοι και μαραγκοί.Στην Μελβούρνη μάλιστα υπάρχουν και δυο εστιατόρια Κρητικών,  το Kritamos του Σήφη Τσουρδαλάκη και το Philhellene του Γιάννη Ρεράκη και οι δυο Ρεθυμνιώτες ενω υπάρχουν και άλλα καταστήματα που πωλούν προιόντα του τόπου μας όπως την τσικουδιά.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι Κρητικοί που διαθέτουν επιχειρήσεις στην Αυστραλία αλλα και άνθρωποι απο διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Περισσότεροι οι Χανιώτες – Σήμερα λίγοι είναι οι Κρητικοί που μεταναστεύουν στη Αυστραλία

Όπως μας αποκάλυψε ο κ.Χουδαλάκης σήμερα στην Αυστραλία μάλλον οι περισσότεροι Κρητικοί έχουν την ρίζα τους στα Χανιά ενω αν θα μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιο Κρητικό επώνυμο που ακούγεται πιο συχνά είναι το “Πετράκης”.Σήμερα ωστόσο η μετανάστευση Κρητικών στην Αυστραλία δεν είναι τόσο συχνή όπως παλαιότερα, ο λόγος κυρίως είναι διότι το να πάρει κάποιος βίζα στην Αυστραλία είναι πολύ περίπλοκο και χρονοβόρο σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο αν κάποιος καταφέρει να βγάλει την πολυπόθητη βίζα τότε σχετικά εύκολα θα μπορέσει να εργαστεί κάπου.

“Μας λείπουν τα πάντα απο την Κρήτη”

Οσο και αν οι Κρητικοί της Αυστραλίας δίνουν πνοή στα Κρητικά ήθη και έθιμα πάντα θα τους λείπει το αγαπημένο τους νησί.Το μέρος που κατάγονται και μεγάλωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι έχουν εκει τις ρίζες τους.

“Προσωπικά μου λείπουν πάρα πολλά πράγματα απο την Κρήτη” μας λέει ο κ.Χουδαλάκης

“Ακόμα και αν γεννήθηκα στην Αυστραλία και αισθάνομαι Έλληνας μου λείπει η ελληνική κουλτούρα, η νοοτροπία, το φαγητό,η θάλασσα ,τα βουνά η μουσική και χορός της Κρήτης.

Είναι δύσκολο να περιγράψω με λέξεις τα συναισθήματα μου για την Κρήτη.

Μας λείπουν οι συγγενείς μας, η απίστευτη φιλοξενία των Κρητικών ανθρώπων του νησιού όπως και η γλώσσα.

Όπως είναι λογικό βέβαια απο την καθημερινότητα των ομογενών Κρητών δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρητική κουζίνα. Καλιτσούνια,πιλάφι,ξεροτήγανα,ντάκος,μπουρέκι και τσιγαριαστό είναι μερικά απο τα καθημερινά εδέσματα που συντροφεόυν το γεύμα τους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook