Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή το γεγονός ότι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, δεν μπορούν να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των απαντήσεών τους κατά την εξέταση, σε αντίθεση με τους λοιπούς υποψηφίους, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 14 βουλευτές.

Με την ερώτηση ζητείται από τον Υπουργό Παιδείας να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της δυσμενούς αυτής κατάστασης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κατάσταση ανισότητας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά στις πανελλήνιες εξετάσεις

Το ζήτημα αφορά στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα να μπορούν να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των απαντήσεών τους κατά την εξέταση, οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, κατ΄ αναλογία με τους λοιπούς υποψηφίους που εξετάζονται γραπτώς και έχουν τη δυνατότητα επίδειξης των γραπτών δοκιμίων τους βάσει του άρθρου 23 του ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29/Α/19-2-2009). Επιπλέον, με βάση τον ισχύοντα τρόπο εξέτασης, οι υποψήφιοι που εξετάζονται προφορικά παραμένουν πολλές φορές στο εξεταστικό κέντρο πέραν των 5 ωρών, γεγονός που τους εξουθενώνει και οδηγεί σε μειωμένη απόδοση.

Είναι προφανές ότι έτσι δημιουργείται κατάσταση ανισότητας και ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της δυσμενούς αυτής κατάστασης. 

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Υπουργός ερωτάται: 

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν γνώση της εξέτασής τους οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία εξέτασής τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
Βαρδάκης Σωκράτης
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κυρίτσης Γεώργιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τζούφη Μερόπη